x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Transporturi - Feroviarii intră în grevă

Transporturi - Feroviarii intră în grevă

de Elena Stan    |    31 Ian 2008   •   00:00

16:46Traficul feroviar ar putea fi oprit mâine dimineaţă la ora 7 deoarece sindicaliştii feroviari  sunt nemulţumiţi de oferta salarială pentru 2008. Sindicaliştii doresc o majorare de salarii de 18 procente, însă, Mninistrul Transporturilor, Ludovic Orban a spus că salariile la CFR se vor majora cu 8%, în două etape, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut.



Traficul feroviar ar putea fi oprit mâine dimineaţă la ora 7 deoarece sindicaliştii feroviari  sunt nemulţumiţi de oferta salarială pentru 2008. Sindicaliştii doresc o majorare de salarii de 18 procente, însă, Mninistrul Transporturilor, Ludovic Orban a spus că salariile la CFR se vor majora cu 8%, în două etape, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut.

"Anul trecut au avut loc o creştere salarială în două trepte, de aproximativ 10% şi 10,5% în octombrie. (...) Această creştere a trebuit să suplinească un dezavantaj creat în special în mandatul ministrului Dobre, când au fost îngheţate, o bună bucată de timp, salariile din calea ferată", a explicat Ludovic Orban. Majorările salariale anunţate de Guvern sunt mai mici decât au propus sindicatele la negocierile anterioare, însă Orban a precizat că guvernul respectă politica de creştere a veniturilor din sectoarele bugetare şi este deschis negocierilor. " Dacă nu se ajunge la un consens, sigur nu vor mai circula trenurile", a spus Radmilo Felix, Secretrul general al Federaţiei Mecanicilor de Locomotiovă.


BANI. "Sindicaliştii ajunseseră miercuri la un consens privind salarizarea pe 2008, ba chiar se semnase şi procesul-verbal de încheiere a negocierilor pentru societatea CFR Marfă. Apoi a apărut «Memorandumul» care nu mai permite creşterea salarială asupra căreia ne-am înţeles. Mai mult, nici Hotărârea de Guvern privind salariul minim pe economie nu se mai respectă", a explicat Radmilo Felix.


Salarizarea convenită prin Contractele Colective de Muncă la nivelul unităţilor feroviare are valabilitate până la 31 ianuarie 2008, având un nivel minimal de 450 lei. La ultimele negocieri, reprezentanţii sindicaliştilor au fost de acord cu oferta administraţiilor feroviare de creştere a salariului minim, de la 1 ianuarie, la 500 de de lei şi de la 1 mai la 570 de lei, cu încheierea unui act adiţional la contractele colective de muncă valabil până la 31 decembrie 2008.

×
Subiecte în articol: economic