x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Trei domenii ale economiei vor rămâne stabile până la sfârșitul anului

Trei domenii ale economiei vor rămâne stabile până la sfârșitul anului

28 Sep 2020   •   13:46
Trei domenii ale economiei vor rămâne stabile până la sfârșitul anului

Industria, construcțiile și serviciile vor fi stabile până la sfârșitul anului, însă prețurile în comerțul cu amănuntul și în construcții vor c rește moderat, potrivit managerilor care au participat la un studiu al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Managerii din industria prelucrătoare estimează că volumul producției (sold conjunctural +5%) va fi stabil, ca și numărul de angajați (sold conjunctural -5%).

Preţurilor produselor industriale vor cunoaște o oarecare stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural de +5%).

Estimările din septembrie spun că, în activitatea de construcţii, se va înregistra o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +3%), pe parcursul următoarelor trei luni. Managerii cred că numărul de salariaţi va fi relativ stabil (sold conjunctural de -1%).

Preţurile lucrărilor de construcţii vor creşte moderat (sold conjunctural +8%).

În comerţul cu amănuntul, tendinţa va fi de creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +10%), volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural +13%). Agajatorii prognozează o creştere moderată a salariaţi (sold conjunctural +14%).

Managerii societăţilor comerciale estimează o creştere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +13%).

În segmentul serviciilor, cererea va cunoaşte o relativă stabilitate (sold conjunctural +4%), dar și a numărului de salariaţi (sold conjunctural -1%).

Preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de stabilitate şi un sold conjunctural de -1%.

INS precizează că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de către instituţie.

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă. 

×
Subiecte în articol: industrie constructii servicii