x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Trezirea la realitate: Mii de oameni rămân fără locuri de muncă

Trezirea la realitate: Mii de oameni rămân fără locuri de muncă

de Mircea Opris    |    12 Ian 2009   •   00:00
Trezirea la realitate: Mii de oameni rămân fără locuri de muncă
Sursa foto: Bogdan Cristel/

Perspectiva sumbră a şomajului a atins şi judeţul Timiş, care de peste cinci ani trecea printr-o criză de forţă de muncă şi un nivel al şomajului de maximum 1,6%. Acum 3.200 de oameni vor rămâne fără un loc de muncă.



Peste 3.200 de persoane vor rămâne fără un loc de muncă în perioada următoare, conform datelor furnizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Timiş. Până acum, 30 de companii au depus la sediul AJOFM notificări privitoare la reducerile de personal care urmează a fi operate până în lunile ianuarie-februarie ale anului 2009. Conform datelor oficiale, 3.206 din cei 13.607 de angajaţi ai companiilor timişene care au depus notificări îşi pierd locul de muncă în perioada imediat următoare sau au păţit asta în perioada Sărbărtorilor de iarnă.

ŞOMERI DE IANUARIE

Acestea lucrează la firme din Timişoara, Deta, Lugoj, Sânnicolau Mare sau Jimbolia. Cele mai multe disponibilizări sunt anunţate pentru luna ianuarie, în timp ce două dintre companiile care au ca obiect de activitate domeniul automotive au anunţat încă din noiembrie disponibilizarea a aproximativ 500 de persoane. Campioană a disponibilizărilor este o societate care lucrează în domeniul automotive din Deta, care a trimis în şomaj 466 de persoane în luna decembrie şi urmează alte 231 de persoane în luna februarie a acestui an.

NOTIFICĂRI PENTRU FEBRUARIE

"Companiile care vor să facă disponibilizări sunt obligate să ne anunţe cu 30 de zile înainte de acest lucru. Pentru luna decembrie 2008 s-a anunţat deja că aproape o mie de persoane şi-au pierdut locul de muncă, în timp ce anul acesta, în luna ianuarie 2009, alte 1.859 de persoa­ne vor rămâne fără loc de muncă. Deja începem să primim notificări pentru luna februarie", a declarat Ştefan Erdely, directorul AJOFM Timiş.

Printre compa­niile care renunţă la personal se numără şi două societăţi specializate în închirierea de personal. Pentru luna ianuarie, cele două companii renunţă la 396, res­pectiv 296 de persoane. Importante re­duceri de personal înregistrează şi fir­mele care au ca obiect de activitate construcţiile, însă fiind vorba despre o activitate sezonieră, disponibilizările la care recurg nu pot fi puse neapărat pe seama crizei economice.

În ceea ce priveşte opor­tunităţile de reangajare pentru mun­citorii trimişi în şomaj, Erdely se arată pesimist. "Nu ştim care sunt şansele ca oamenii disponibilizaţi să se reangajeze, vom vedea cum decurg lucrurile", a conchis acesta. Şi în 2008, cele mai afectate companii din judeţ au fost cele care desfăşoară activităţi sezoniere (aproximativ 25%), societăţile din industria alimentară, fabricile de îngheţată, construcţiile feroviare, firmele din industria uşoară, transportatorii şi firmele din industria constructoare auto.

2.000 de hunedoreni fără slujbe
Aproape 2.000 de hunedoreni de la 17 firme din judeţ îşi vor pierde locurile de muncă până la sfârşitul lunii februarie. Ele activează în domenii precum cons­trucţiile, confecţiile şi industria cărnii. Conducerile acestor societăţi comercia­le au anunţat Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara că îşi vor trimite acasă parte dintre an­ga­jaţi. Cele mai multe disponibilizări se vor face de la o firmă ce activează în industria cărnii, Agro Company, de unde vor pleca aproape 400 de persoa­ne, pe parcursul acestei luni. Şi fabrica de volane şi componente auto de la Ri­bi­ţa va concedia o treime dintre muncitori, adică în jur de 330 de oameni. Fără 100 de locuri de muncă va rămâne şi firma "Cilindrul" din Călan, iar Acomin Deva disponibilizează în această lună aproape 200 de persoane, iar Hidroconstrucţia Deva – peste 300. Din cele 17 firme care au anunţat că vor face dispo­ni­bilizări în ianuarie şi februarie, doar două au capital de stat, restul fiind societăţi private. Astfel, numărul şomerilor din judeţ va creşte cu încă aproape 2.000 de persoane, ceea ce face ca după aceste disponibilizări în Hunedoara aproape 15.000 de oameni să fie fără serviciu. Pe de altă parte, singura veste bună este că angajaţii de la Arcelor Mittal Steel Hunedoara şi cei de la fabrica de componente auto din oraş se întorc, rând pe rând, la serviciu. (M.Hihn)

×
Subiecte în articol: luna economic persoane