x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Trezoreria mai are puţini bani din privatizări

Trezoreria mai are puţini bani din privatizări

de Daniela Ivan    |    29 Mar 2017   •   20:40

Statului mai are 2,2 miliarde euro disponibili din privatizări, din cele aproape 7 miliarde euro, iar banii aceştia nu pot rezolva până în 2020 investiţii de 10 miliarde euro, cât şi-a propus guvernul român, a declarat Mircea Ursache, vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Ursache a precizat că un Fond suveran activ în piaţa de capital ar rezolva problema lipsei de bani pentru investiţii cu care se confruntă guvernul. “ Noi, în calitatea noastră de reglementator şi de supraveghetor al pieţei, spunem că ne dorim un fond suveran, dar unul care să fie activ în piaţa de capital, nu unul care să funcţioneze doar în baza Legii 31 ca o societate comercială care administrează doar nişte pachete de acţiuni. Asta făceau până acum şi ministerele”, a spus oficialul ASF. Statului român şi-a propus investiţii de 10 miliarde euro până în 2020.

Ce oferim investitorilor

Pe de altă parte, ţara noastră poate să spere la statutul de piaţă emergentă, este de părere Ursache, menţionând însă că, odată obţinut acest statut, "investitorilor trebuie să le oferi ceva". Fondul Suveran de Dezvoltare este o soluţie pentru investitori în condiţiile în care România nu are produse de oferit. Ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, a anunţat în data de 9 februarie 2017 că Guvernul a decis adoptarea unui memorandum privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. Fondul va fi alimentat din dividendele companiilor care vor face parte din el, și din obligațiuni emise de acesta şi va avea un capitalul social care poate ajunge la 40 miliarde de lei. (Daniela Ivan)

 

×