Românii care au nevoie de rezolvarea unor cauze comerciale, dar și alte litigii pe Drept Civil pot apela, de astăzi, și la Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat de la București. La patru ani după deschiderea primului sediu al tribunalului, la Târgoviște, s-a inaugurat filiala București, care va avea rol de sediu central. Avantajele acestui tribunal sunt multiple, atât pentru justițiabilul român, cât și pentru statul român.
Printre avantajele pe care le oferă justițiabilor se numără celeritatea și costurile reduse. Timpul de soluționare a oricărei cauze este de cel mult șase luni, dar sunt situații în care se poate da o decizie chiar după două sau trei săptămâni, dacă părțile ajung la o înțelegere. De asemenea, sunt avantajoase costurile reduse, confidențialitatea și flexibilitatea procedurii. Un arbitru poate da o hotărâre în cel mult șase luni, indiferent de tipul litigiului, pe cauză civilă și comercială dar, în situația în care părțile încheie o tranzacție sau un acord de mediere, arbitrul poate pronunța hotărârea chiar și în două săptămâni.
“Noi venim în sprijinul justițiabilului român, astfel încât să scurteze timpul de soluționare a cauzelor, să plătească mai puțin și să plece de aici cu certitudina că hotărârea pe care a primit-o este una dreaptă. Acest sediu a fost înființat în baza deciziei nr 41 din 26 aprilie 2018 a Consiliului Director al Asociației de Arbitraj Instituționalizat. În privința cauzelor care pot fi soluționate, trebuie să știți că am avut până acum șase dosare pe asigurări și pot veni în continuare noi dosare din acest sector de activitate. Toate contractele de asigurări încheiate după 1 august 2017 pot fi judecate la noi, fără a fi nevoie ca în contract să fie inclusă convenția arbitrală. În următoarea perioadă se va modifica și Legea pensiilor, iar arbitrajul ar putea fi nominalizat ca fiind cale de soluționare a litigiilor pe legea pensiilor”, a explicat Rodica Vlaicu, președintele Asociației de Arbitraj Instituționalizat, cu ocazia lansării noului sediu de la București.
Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat ajută inclusiv judecătorii tribunalelor statului, care au o încărcătură foarte mare de dosare, iar preluarea cauzelor civile și comerciale duce atât la scăderea volumului de muncă, astfel încât crește capacitatea lor de concentrare pe cauzele penale, cât și scăderea cheltuielilor din bugetul statului. Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat este o jurisdicție alternativă la instanța de judecată statală, cu caracter privat, care funcționează în mod permanent pe lângă Asociația de Arbitraj Instituționalizat, potrivit dispozițiilor art. 616 din Codul de Procedură Civilă. Sediul din Capitală poate fi un real sprijin pentru justiția din România, tribunalele din București având cel mai mare număr de dosare de soluționat.
“Noi vă dorim să aduceți lângă dumneavoastră și alți arbitri și mediatori. Trebuie să ne unim, să respectăm regulile pe care le-am stabilit și să practicăm un arbitraj de bună calitate, care să-i aducă justițiabilului român ceea ce așteaptă, adică dreptate. Dar, ca să putem să discernem în astfel de momente, trebuie să fim pregătiți din toate punctele de vedere, astfel încât să asigurăm și punctualitate și confidențialitate și celeritate”, a precizat Iulică Burticioiu, vicepreședintele asociației.
Tribunalul a fost înființat în septembrie 2014, fiind abilitat să judece orice dispută de natură civilă, cu excepția cazurilor prevăzute de art. 542 din Codul de Procedură Civilă. Hotărârile pronunțate de Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat sunt definitive și obligatorii, beneficiază de putere de lucru judecat și au forța probantă a unui înscris autentic. Hotărârea arbitrală nu poate fi supusă căilor de atac, ea poate fi desființată numai prin acțiune în anulare.
Cauzele deduse spre soluționare Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat sunt judecate de arbitri profesioniști, care au dobândit această calitate printr-un examen de verificare a cunoștințelor. Aceștia sunt independenți și imparțiali în îndeplinirea atribuțiilor și răspund, în condițiile legii, pentru prejudiciile provocate părților. Pentru a fi eligibil față de instanța statală de judecată, tribunalul a instituit pentru justițiabili o serie de avantaje, precum: confidențialitate, celeritate, costuri reduse, procedură flexibilă, posibilitatea dată părților de a-și alege arbitrii.
Totodată, părțile beneficiază de egalitate de tratament, respectarea dreptului de apărare și a principiului contradictorialității. Activitatea desfășurată de Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat este în interesul statului român deoarece: preia o mare parte din dosarele civile reducând volumul de muncă din instanțele statale; contribuie la creșterea calității actului de justiție și la reducerea cheltuielilor de la bugetul de stat destinate susținerii Justiției; scăderea numărului de dosare în care statul român este reclamat la CEDO pentru erori judiciare și implicit a sancțiunilor aplicate de acestă instituție României.