x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Trihenea, noul director al Hidroelectrica

Trihenea, noul director al Hidroelectrica

10 Dec 2010   •   17:11

Directorul general al Hidroelectrica, Mihai David, a demisionat, iar Consiliul de Administraţie al companiei a aprobat azi înlocuirea acestuia la 1 ianuarie cu un consilier din Ministerul Economiei, Constantin Trihenea, fost prefect de Sibiu, a anunţat instituţia.

"CA al Hidroelectrica a aprobat vineri eliberarea din funcţie a directorului general, Mihai David, în urma demisiei, şi numirea lui Constantin Trihenea în funcţia de director general începând cu 1 ianuarie 2011", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, acţionarul majoritar al Hidroelectrica. Trihenea a fost prefect de Sibiu, judeţ de unde provine şi ministrul Economiei, Ion Ariton.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat în noiembrie că David a fost susţinut de Sorin Ovidiu Vîntu, prin Mircea Geoană, pentru a prelua conducerea companiei.

Totodată, Băsescu a afirmat că şi-a folosit influenţa pentru schimbarea lui Oprea de la conducerea companiei. La câteva zile de la această declaraţie, Oprea a fost schimbat din poziţia de director general adjunct al Hidroelectrica.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de electricitate din România şi are cele mai mici costuri de producţie. Începând din 2006, compania s-a aflat în centrul unor dezbateri politice privind accesul preferenţial la energie al unor companii de trading cu electricitate.

Trihenea a fost prefect de Sibiu până săptămâna trecută, când a fost numit consilier la Ministerul Economiei. Tot săptămâna trecută, Guvernul a decis ca prefectul de Giurgiu, Sergiu Stănişteanu, să fie eliberat din funcţie, iar imediat acesta a fost desemnat secretar general în acelaşi minister. În luna martie, Trihenea şi-a luat rămas bun de la directorii serviciilor deconcentrate din Sibiu, anunţând că a fost numit secretar de stat pe probleme de energie şi resurse miniere în Ministerul Economiei. Gestul său a survenit unui anunţ al şefului PDL Sibiu de la acea dată, Ion Ariton, actual ministru al Economiei, care susţinea că Trihenea a fost desemnat secretar de stat în minister şi că decizia de numire, semnată de premierul Emil Boc, urma să apară în câteva zile în Monitorul Oficial. Cu această ocazie, Trihenea afirma că numirea la Ministerul Economiei este punctul maxim al carierei sale de energetician, având în vedere că din 1974 lucrează în domeniu. În Monitorul Oficial nu a fost publicată însă vreo decizie de numire a lui Trihenea ca secretar de stat, iar acesta a rămas prefect.

Constantin Trihenea a fost proprietarul firmei Conelt, care a fost unic furnizor şi prestator de servicii legate de sistemul de iluminare de pe Centura Sibiu. "Firma a fost administrată de el până în februarie 2009, când a devenit funcţionar public, mai precis inspector principal în cadrul Ministerului Turismului şi Sportului. La trei săptămâni după, la 4 martie 2009, a fost instalat în funcţia de prefect al Sibiului. De atunci, administratorul firmei Conelt este soţia prefectului, Lucica Elena Trihenea", potrivit unei anchete a ziarului Turnul Sfatului. 

×