x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Trump ameninţă China cu taxe vamale de 500 miliarde dolari

Trump ameninţă China cu taxe vamale de 500 miliarde dolari

20 Iul 2018   •   16:28
Trump ameninţă China cu taxe vamale de 500 miliarde dolari
Sursa foto: Shealah Craighead

Donald Trump s-a declarat pregătit să impună noi tarife vamale pentru importuri din China în valoare de 500 de miliarde dolari, ameninţând să escaladeze actualul conflict comercial cu statul asiatic şi trimiţând unde de şoc pe pieţele financiare globale.

 

"Suntem decişi la o sumă colosală. Sunt pregătit să ajung la 500", a afirmat Trump, într-un interviu dedicat dezechilibrelor comerciale cu China, prezentat la CNBC.Anuntul vine după ce, în prima săptămână din iulie, SUA şi China, primele două mari economii ale lumii, au introdus reciproc tarife vamale pentru importuri în valoare de 34 miliarde dolari, Beijingul acuzând Washingtonul că a declanşat cel mai mare război comercial din istorie. 

Întrebat despre posibilul declin al pieţelor bursiere în urma introducerii noilor taxe, Trump a răspuns: "Dacă se întâmplă, asta e! Nu fac asta din raţiuni politice. Fac pentru că este cel mai bun lucru pentru ţara noastră. Am fost jumuliţi de China mult timp". 

Liderul american vrea ca Beijingul să adopte măsuri de reducere a deficitului comercial de 375 miliarde de dolari al SUA pe relaţia cu China.  

Săptămâna trecută, Statele Unite au redactat o listă suplimentară de produse importate din China, în valoare de 200 de miliarde de dolari, pe care ameninţă să le taxeze din septembrie. Noua listă de produse include diverse produse alimentare, chimice, minereuri, tutun, electronice, produse de papetărie. 

Comentariile lui Trump au afectat pieţele financiare globale. Bursa japoneză a închis şedinţa de vineri în scădere cu 0,29%, în timp ce principalii indici ai burselor din Londra, Frankfurt şi Paris erau în scădere la deschiderea şedinţelor de tranzacţionare. AGERPRES

×