x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Tsunamiul financiar va lovi Japonia

Tsunamiul financiar va lovi Japonia

de Daniel Ionaşcu    |    08 Aug 2011   •   13:08

Japonia, a treia economie mondiala, cu un produs intern brut de 5 trilioane de dolari, este urmatoarea tara care va intra in colimatorul agentiilor de rating si investitorilor.

Tara este afectata de intarirea puternica a yenului, care scumpeste exporturile tarii si le face mai putin competitive, sI o datorie publica de 220% din PIB, adica peste 10 trilioane de dolari. Partea pozitiva este, insa, ca marea majoritate a acestei datorii este in yeni.

In schimb, corporatiile din Tara Soarelui Rasare incep sa inregistreze pierderi si sa iasa de pe anumite piete, totul culminand cu faptul ca conglomeratele nipone sunt fortate sa fuzioneze pentru a ramane competitive. Doua mari fuziuni au fost anuntate in ultimele luni, din cauza problemelor imense intampinate pe piata. Nippon Steel si Sumitomo Metal Industries, primul si al treilea producator japonez, au anuntat recent ca vor fuziona. De asemenea, Hitachi sI Mitsubishi Heavy Industries, doua dintre cele mai mari conglomerate japoneze, cu activitati de la electronice, televizoare pana la reactoare, industrie aerospatiala sI de nave oceanice sunt in tratative pentru a fuziona sau a-si combina anumite operatiuni.

Actiunile Panasonic au scazut azi la minimul ultimilor 30 de ani, in vreme ce Sony se gandeste sa vanda divizia de televizoare din moment ce aceasta inregistreaza pierderi de 7 ani sI nu poate concura cu competitori ca Samsung si LG.

Tara este tulburata si de desele crize politice si a fost zgalttaita economic si de cutremurul devastator din martie. Agentiile de rating se tem de reducerea semnificativa a resurselor financiare fata de momentul 2008, cand a intrat in faliment banca de investitii Lehman Brothers.

Cel mai mult de pierdut intr-un astfel de scenariu ar avea guvernele din tari precum Japonia, care nu mai dispun de modalitati de a-si apara pietele sau de a-si stimula economiile fara a se angaja la noi datorii. Ba mai mult, alte tari asiatice cu dezvoltare economica puternica ar putea fi downgradate de S&P.

"Capacitatile fiscale ale Japoniei, Indiei, Malaeziei, Taiwanului si Noii Zeelande s-au redus fata de nivelurile de dinainte de 2008', noteaza Standard&Poor's. Aceasta a mai adaugat ca daca va veni o noua recesiune, va crea probabil un impact mai profund si mai prelungit decat cea care a trecut.

S&P atribuie Japoniei un rating AA-, cu perspectiva negativa, ca si Fitch. Agentia de evaluare Moody's apreciaza ca Japonia are un rating Aa2 iar dupa trei trimestru consecutive de scadere economica ar putea reduce ratingul din nou.

×