x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Tupeu cu carul

Tupeu cu carul

25 Mar 2004   •   00:00

Dupa ce a adus Republica in pragul falimentului, unul dintre investitorii rusi promite ca va reporni uzina si ca va da de lucru la peste 500 de oameni.

La data de 21 ianuarie, anul curent, societatea Tehnologika Tub SA a trimis catre APAPS o scrisoare de intentie din partea unuia dintre fostii investitori rusi. Alexei Trifonov, presedintele firmei Temerso, si-a prezentat intentia de a cumpara de la APAPS restul de active detinute de uzina, contra unei sume de circa doua milioane de dolari. Trifonov pare sa fi trecut peste faptul ca in urma cu cateva saptamani era fugarit de sindicalisti prin incinta uzinei. Acum, el le promite acestora ca va angaja cel putin 500 de oameni pentru a reporni uzina. Conform unor surse sindicale din societate, circa 73% din capitalul social este deja in proprietatea firmei Tehnologika Tub, dar procentul detinut nu ii permite acesteia sa detina inca controlul total al sectiilor fabricii.

„Nascuta" in curtea uzinei

Republica a fost cumparata la data de 14 martie 2003 de un consortiu format din mai multe societati rusesti (SC Moody-Rom Trading SRL Bucuresti, SC Moody International Trading INC SUA, SC OOO Temerso Rusia si SC ZAO Compania Temerso Rusia). Noul patronat a reusit sa creeze datorii uriase catre bugetul de stat si miscari de strada ale muncitoriilor nemultumiti. De-a lungul timpului, prin transfer de active contra unor datorii, intre societatile care detineau Republica, s-a ajuns ca majoritatea capitalul social sa fie in proprietatea firmei Tehnologika Tub. Infiintata in pavilionul administrativ din curtea uzinei, firma este condusa de Trifonov Iuri Alexeevici, cel care detine si compania Temerso, una dintre firmele care a achizitionat initial Republica.

Oferta

In propunerea trimisa catre APAPS se specifica: „SC Tehnologika Tub va prelua creanta Consortiului cumparator din cadrul contractului de vanzare-cumparare, compusa din platile facute de acesta catre APAPS in cadrul contractului de privatizare urmand ca orice diferend sa fie rezolvat intre noi (n.r. - SC Tehnologika) si Consortiul respectiv". De asemenea, Trifonov declara ca „Tehnologika va plati in numele SC Republica SA catre sindicate toate platile restante fata de fostii salariati, in cifra de 67 de miliarde de lei, cumparand creanta de la Sindicatul Independent Nicolae Malaxa - care are si un sechestru asigurator asupra tuturor bunurilor mobile si imobile detinute de catre Republica in prezent". Mai departe, reprezentantul actionarilor, Trifonov, cere APAPS, in schimbul creantei si platilor datoriilor drepturilor salariale restante sa vanda catre Tehnologika Tub - averea in bloc a uzinei, cu exceptia SC Rep-Urmes, a caminelor de nefamilisti, a cantinei, cat si a altor creante ce le are fata de terti.

Datornica vanduta la stat

APAPS nu a oferit pana la aceasta data un raspuns, hotarand trecerea in lichidare voluntara a uzinei sau mai bine spus a ce a mai ramas din ea. La ora actuala, Republica este una dintre societatile cu cele mai mari datorii la stat. Pierderile inregistrate se cifreaza la peste 770 miliarde de lei si datorii de 1.737 miliarde de lei. In luna ianuarie, Tribunalul Bucuresti a dispus instituirea sechestrului asiguratoriu asupra bunurilor mobile si imobile ale uzinei, in contul salariilor neachitate angajatilor. Potrivit liderului sindical Constantin Dobre, decizia APAPS de lichidare voluntara a acestei fabrici reprezinta in fond o recunoastere a imposibilitatii de a gasi un alt cumparator pentru Republica. „Chiar daca lichidarea voluntara presupune si anumite sanse de reprivatizare, in cazul uzinei Republica, se pare ca acestea sunt minime."
Catalin Budescu


Raspunsul APAPS

„Conform legislatiei in vigoare, la cinci zile de la convocarea Adunarii Generale a Actionarilor, aceasta urmeaza sa adopte in perioada urmatoare hotarărea de dizolvare si lichidare. In baza acestei hotarări, APAPS, in calitate de actionar majoritar, va organiza o licitatie pentru desemnarea lichidatorului. Lichidatorul astfel selectat va incheia cu APAPS un contract si, in termen de 30 de zile, va realiza inventarul activelor societatii, care urmeaza sa fie văndute conform Legii 137/2002 si HG 577/2002 privind normele metodologice de aplicare a acesteia. Procedura de numire a lichidatorului si de vănzare a activelor se va realiza prin licitatie."

×