x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Turcia vrea să bage Iranul pe uşa din spate la Nabucco

Turcia vrea să bage Iranul pe uşa din spate la Nabucco

28 Oct 2009   •   00:00

Turcia face loby pentru introducerea Iranului în proiectul gazoductului Nabucco, în calitate de furnizor de gaze naturale.



Turcia face loby pentru introducerea Iranului în proiectul gazoductului Nabucco în calitate de furnizor de gaze naturale.

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan a declarat că speră ca partenerii Nabucco, între care şi România să realizeze importanţa celui de-al doilea producător mondial de gaze naturale. „Cred că (partenerii - n.r.) Nabucco îşi vor da seama, mai devreme sau mai târziu, de importanţa participării Iranului”, a spus Erdogan, aflat în vizită la Teheran, citat de agenţia Fars.

Premierul a precizat că autorităţile de la Ankara vor sublinia necesitatea implicării Iranului în proiectul european de gaze naturale cu ocazia întâlnirilor cu ceilalţi parteneri Nabucco.
începerea construcţiei gazoductului a fost programată pentru 2011, iar primele livrări urmează a fi efectuate în 2014. Cu toate acestea, găsirea unor furnizori siguri de gaze naturale este, de mult timp, principalul obstacol în dezvoltarea proiectului.
Situaţia Iranului este mult complicată de dosarul nuclear iranian, statele occidentale în frunte cu SUA, Franţa şi Marea Britanie, dar şi Israelul acuzând Teheranul de urmărirea realizării de bombe nucleare. Până în acest moment, Nabucco nu are decât 8 miliarde de metri cubi de gaze din Azerbaidjan. Recent oficialii Nabucco anunţau că din 2015 mai pot fi furnizate 8 miliarde de metri cubi de gaz din Irak. De asemenea, se poartă tratative pentru pomparea de gaz din Turkmenistan, dar situaţia e îngreunată de lipsa unei conducte peste Marea Caspică. |n lipsa gazului, numai gazele naturale din Iran pot umple conducta la capacitatea proiectată de 31 de miliarde de metri cubi pe an.

Gazoductul Nabucco este construit de consorţiul Nabucco Gas Pipeline International, format din companiile Tranzgaz Mediaş, Bulgargaz (Bulgaria), BOTAS (Turcia), MOL (Ungaria), OMV (Austria - acţionarul majoritar al Petrom) şi RWE (Germania).
Costurile proiectului sunt estimate la 7,9 miliarde euro. Gazoductul urmează să aibă o lungime de 3.300 de kilometri şi să transporte gaze naturale extrase din regiunea Caspică şi Asia Centrală către Europa, traversând Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria.
Principalul concurent al proiectului este gazoductul South Stream, dezvoltat de Rusia.


×