x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Turism - Cu trenul in vacanta prin Europa

Turism - Cu trenul in vacanta prin Europa

de Daniela Ivan    |    17 Iul 2006   •   00:00
Turism - Cu trenul in vacanta prin Europa

Cu nici 400 de euro se poate calatori o luna prin Europa cu orice tip de tren, fara nici un fel de restrictie. Tinerii sub 26 de ani platesc numai 279 de euro, iar abonamentul pentru copii pana la 12 ani costa 195 de euro.

Trenul este solutia optima pentru cine doreste sa petreaca o perioada mai mare de timp prin Europa. Abonamentele internationale care pot fi cumparate de la agentiile CFR ofera perioade bine determinate, 16 zile, 22 sau o luna si importante reduceri de pret, dar si avantajul unui numar nelimitat de calatorii, cu orice tip de tren, pe orice ruta. Aceasta facilitate da posibilitatea calatorilor sa opteze pentru hoteluri sau campinguri aflate in locatii pozitionate la o ora sau doua de marile orase si care au preturi considerabil mai mici.

Spre exemplu, cazarea in Bayeux este de trei ori mai ieftina decat la Paris, iar cu trenul nu se face mai mult de doua ore pe aceasta ruta. Mai mult, deplasarea intre doua orase aflate la mare distanta, de exemplu Roma - Paris, se poate face cu vagonul de dormit contra a 50-60 de euro pentru doua persoane.

TRANSPORT. InterRail ofera posibilitatea de calatorii nelimitate

INTERRAIL. Este un tip de abonament care este valabil 16 zile, 22 de zile sau o luna pe orice tren din orice tara europeana, exceptie fac numai trenurile de mare viteza pentru care trebuie platita o taxa de cativa euro. InterRail este valabil si pe feriboturile care circula intre Italia si Grecia sau intre insulele din diverse tari. Cine nu dispune de timp pentru a vizita toata Europa poate alege un abonament valabil in una sau in doua zone. De exemplu, Germania, Austria si Suedia reprezinta o singura zona. O alta zona este Franta, Belgia si Olanda, iar o alta este formata din Grecia, Turcia, Italia si Slovenia. Pretul pentru o singura zona se reduce la 209,3 euro pentru un adult, 104,3 euro pentru copii si la 147 de euro pentru tinerii sub 26 de ani si este valabil timp de 16 zile. Mai multe amanunte pot fi obtinute de pe site-urile, unde se poate vedea impartirea Europei pe zone CFR (www.cfr.ro).

CAZARI IEFTINE. Odata asigurat transportul, ramane problema gasirii unor hoteluri ieftine, unde se poate dormi in conditii decente. Cele mai convenabile hoteluri sunt asa-numitele hoste-luri (www.hostelworld.com). Aici pot fi gasite camere cu preturi cuprinse intre 18 si 25 de euro de persoana pe noapte, in conditiile in care acestea sunt confortabile si dotate cu bai proprii. De exemplu, o camera cu doua paturi la un astfel de hotel situat langa gara centrala Termini din Roma ajunge la 21 de euro de persoana. Exista hoteluri cu preturi similare in toate marile orase europene.

Venetia, despre care se stie ca este unul dintre cele mai scumpe orase turistice, ofera si ea cazari avantajoase. De exemplu, in Lido di Jesolo, statiune pe malul marii Adriatice, aflata la numai 10 minute de mers cu transportul public pe apa de Venetia, se gasesc cazari cu 50 de euro/noapte de persoana in conditiile in care in Venetia nu exista camera mai ieftina de 100 de euro/persoana/noapte.

CAZARE LA CAMPING
Si mai ieftin se poate dormi in campinguri, foarte raspandite in toata Europa. Unele si-au facut si site-uri in romaneste si pot fi facute rezervari direct din tara. Un astfel de camping este Country Club Castelfusano (www.campingcastelfusano.com), situat la 25 km de Roma si la s1,3 km de plaja de la Ostia Lido. Se poate ajunge si cu mijloacele de transport in comun sau cu trenul din gara Termini, si de acolo cu un autobuz local. Aici, o camera intr-un bungalow costa 23,5 euro/zi de persoana, dar pretul include si mic dejun continental si frigider in camera. Un cort de doua persoane, dotat cu paturi si frigider, se poate inchiria cu 26 de euro/zi. Exista insa si corturi mai mari, de exemplu, de zece persoane, care au paturi suprapuse si frigider si care pot fi inchiriate cu 77,5 euro/nopate. Lenjeria poate fi si ea inchiriata la cerere contra a 3 euro. Si langa Paris exista campinguri, unde o casuta care beneficiaza de toaleta, frigider si plita poate fi inchiriata cu 55 de euro pe noapte, pentru doua persoane. La Viena un cort de doua persoane poate fi inchiriat cu 6 euro pe noapte intr-un camping la care se poate ajunge si cu mijloace de transport in comun (www.wiencamping.at).

×
Subiecte în articol: economic