x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Udrea se judecă cu Trăilă pentru licitaţii trucate

Udrea se judecă cu Trăilă pentru licitaţii trucate

de Elena Stan    |    02 Aug 2011   •   21:00
Udrea se judecă cu Trăilă pentru licitaţii trucate

Prietenia dintre blondele de la PDL a ajuns in instanta. Elena Udrea, minis­trul Dezvoltarii Regionale si Turis­mului, se judeca cu Cristina Traila, presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitori­zarea Achizitiilor Publice (ANRMAP). Motivul disputei legale este o amenda de 70.000 de lei pri­mita de ministerul Elenei Udrea pentru neregulile depistate de ANRMAP in contractul incheiat pentru organizarea evenimenului "Lumina la malul marii" din 2009.
Lipsa de la dosarul de achizitie a unor documente, publicarea cu intarziere a anuntului de atribuire si introducerea in caietul de sarcini a unor mentiuni tehnice care au condus la castigarea licitatiei de catre un anumit operator economic sunt doar cateva dintre neregulile depistate de echipa de control a ANRMAP.

"In urma controlului efectuat de agentii ANRMAP la Ministerul Tu­rismului in 2009 au fost constatate nereguli la o serie de contracte, fiind acordate amenzi contraventionale sau avertismente scrise", potrivit Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si monitorizarea Achi­zi­tiilor Publice (ANRMAP).

Inspectorii Autoritatii au sanctio­nat Ministerul Turismului in 2009 cu mai multe avertismente scrise si cu amen­zi in valoare totala de 110.000 de lei. "Valoarea totala a amenzilor apli­cate de catre ANRMAP institutiei in cauza (n.r. – Ministerul Turismului) se ridica la 110.000 de lei, prin doua procese verbale, unul in cuantum de 40.000 de lei si celalalt in cuantum de 70.000 de lei", potrivit ANRMAP.

Autoritatea a controlat procedura de atribuire aplicata de Ministerul Turismului in cazul contractului de servicii cu nr. 1614/07/2009, avand ca obiect realizarea evenimentului "Lumina la malul marii". Prin acest contract s-a urmarit promovarea li­toralului romanesc in perioada 18-19 aprilie 2009 si 1-2 mai 2009, acti­vitatea pentru care Ministerul Tu­ris­mului a platit 1,1 milioane de lei fara TVA, echivalentul a 261.409 euro.

Rezultatele controlului au aratat ca "autoritatea contractanta (n.r. – Ministerul Turismului) nu a respectat art. 38 alin. 1 al Ordonantei 34/2006. Aceasta constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 70.000 la 100.000 de lei. Echipa de control a stabilit amenda in cuantum de 70.000 de lei", potrivit ANRMAP. Cu alte cuvinte, inspectorii ANRMAP au constatat ca angajatii Elenei Udrea au introdus in ca­ietul de sarcini unele specificatii tehnice care au favorizat anumiti operatori economici. "Se interzice definirea in caietul de sarcini a unor specificatii tehnice care indica o anumita origine, sursa, productie, un procedeu special, o marca de fabrica sau de comert, un brevet de inventie, o licenta de fabricatie, care au ca efect favorizarea sau eliminarea anumitor operatori economici sau a anumitor produse", potrivit art. 38, alin. 1 pentru care a fost sanctionata Udrea.

Contractul "Lumina la malul marii" a cuprins evenimentele organizate de Ministerul Turismului la mare cu ocazia Sarbatorilor Pascale si deschiderea sezonului estival. Astfel, contractul a cuprins organizarea concertului sustinut de Goran Bregovic and Funeral Orchestra pe plaja Cazino din statiunea Mamaia, precum si concertul organizat in data de 1 Mai pentru lansarea imnului tu­ristic. Imnul turistic al Romaniei – "Romania, the land of choice" – a fost compus de Marius Moga si interpretat de Loredana, Felicia Filip, Aurelian Temisan si Smiley.

Ministerul Turismului a mai fost sanctionat cu amenda de 10.000 de lei pentru neregulile depistate de echipa de control a ANRMAP la contractul incheiat cu Asocierea Best Advertising&Consult SRL si SC Opti Media SRL, precum si la cel cu Eurosport. De asemenea, ministerul a mai fost sanctionat tot cu amenda de 10.000 de lei si pentru contractul incheiat cu Clir Media Group pentru realizarea unei campanii de publi­citate pe tema Sarbatorilor Pascale in Bucovina si pe litoral, in perioada 3-17 aprilie 2009. Tot cu 10.000 de lei a fost amendat Ministerul Turismului si pentru contractul de publicitate incheiat cu DBV Media House prin care a fost realizata promovarea programelor turistice "Paste in Bucovina" si "Lumina la malul marii". Si pentru contractul incheiat cu Media Investment Comunication MT a fost amendat cu 10.000 de lei deoarece autoritatea contractanta nu a respectat regulile prevazute de art. 58, alin. 1, 4, 6, din OUG 34/2006.

Desi Udrea este nemultumita ca ministerul pe care il conduce a fost amendat din cauza "licitatiilor trucate", a platit pana acum o parte din amenda.

"Pana in acest moment, MDRT a achitat jumatate din contravaloarea amenzii de 40.000 de lei, conform art. 28 din OG nr. 2.2001, privind regimul juridic al contraventiilor. In ceea ce priveste amenda de 70.000 de lei, procesul verbal a fost contestat in instanta, dosarul fiind pe rol", se arata in raspunsul primit de la ANRMAP.

×