x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie UE ia la ochi legile anticoncurentiale

UE ia la ochi legile anticoncurentiale

de Daniela Ivan    |    27 Dec 2005   •   00:00
UE ia la ochi legile anticoncurentiale

Mediul de afaceri romanesc este ingrijorat de unele initiative ale Guvernului care contravin reglementarilor europene. Este vorba despre modul de infiinta-re a farmaciilor, avantajarea filmelor romanesti si despre unele prevederi din Codul Fiscal.

Oamenii de afaceri au fost pusi pe jar de scrisoarea domnului Fabrizio Barbaso, director general pentru extindere, care atentioneaza Guvernul ca exista patru proiecte de legi ce trebuie schimbate in cel mai scurt timp. Altfel, clauza de salvgardare ar putea fi declansata. Pentru a facilita dialogul dintre guvernanti si mediul de afaceri, Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) a organizat o dezbatere pe aceste teme. Oameni de afaceri din industria tutunului, alcoolului, sectorului farmaceutic si din domeniul cinematografiei, reprezentanti ai ministerelor Integrarii, Sanatatii si din partea Consiliului Concurentei au aratat ca dialogul este singura cale prin care se pot inlatura neintelegerile.

CODUL FISCAL. Vestea buna este ca Guvernul a renuntat la introducerea pretului minim la tigari si la alcool, dupa ce Comisia Europeana a atentionat Ministerul Finantelor ca masura este incompatibila cu acquis-ul comunitar. Insa in proiectul Codului Fiscal exista si alte prevederi ce dau frisoane comerciantilor de alcool. Problema este ca amendamentele succesive ale Codului Fiscal conduc la scutirea de impozite a producatorilor interni de bauturi alcoolice, in momentul in care acestia achizitioneaza etichete fiscale ce trebuie lipite pe sticlele care urmeaza a fi puse in vanzare. Insa importatorii de bauturi alcolice nu beneficiaza de aceleasi conditii, fiind obligati sa cumpere aceste etichete cu mult timp inainte ca vanzarea sa aiba loc, fiind astfel pusi in dezavantaj financiar, a explicat Mihai Sampetru, presedinte Vinrom.

DISCRIMINARI CINEMATOGRAFICE. O alta problema ce a fost abordata este cea a discriminarilor clare impotriva lucrarilor cinematografice care nu sunt romanesti, prin rezervarea de cote numai productiilor romanesti si culminand cu acordarea de stimulente financiare in mod selectiv distribuitorilor de filme care asigura difuzarea lucrarilor romanesti si cu alocarea de fonduri publice pentru sprijinirea in exclusivitate a productiei nationale de film.

FARMACIILE. "Proiectul Legii farmaciilor contine restrictii multiple", spune Ovidiu Buluc, presedintele Asociatiei Retelelor de Farmacii din Romania. El adauga ca una dintre cele mai dure conditionari este ca acela care va dori sa-si deschida o farmacie trebuie sa fie farmacist de profesie si sa aiba grija sa nu o amplaseze decat la cel putin 150 de metri distanta de o alta unitate similara existenta in zona.

OPINIE. Onno Simons, seful adjunct al Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, a repetat avertismentele Comisiei Europene de care Guvernul roman trebuie sa tina cont in perioada urmatoare si a reliefat totodata necesitatea unei implicari mai substantiale a mediului de afaceri romanesc in elaborarea legislatiei economice din Romania.
×
Subiecte în articol: economic