x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie UE - Reguli unitare pentru credite

UE - Reguli unitare pentru credite

de Daniela Ivan    |    17 Ian 2008   •   00:00

Parlamentul European a adoptat ieri reguli noi pentru creditele de consum cu o valoare cuprinsă între 200 şi 75.000 de euro, valabile în toate ţările din UE. Prevederile se vor aplica şi în România începând din anul 2010.

Parlamentul European a adoptat ieri reguli noi pentru creditele de consum cu o valoare cuprinsă între 200 şi 75.000 de euro, valabile în toate ţările din UE. Prevederile se vor aplica şi în România începând din anul 2010. Directiva stabileşte o formulă unică pentru calculul ratei dobânzii anuale efective, posibilitatea anulării contractului de credit în 14 zile, precum şi plata anticipată, contra unui comision de 1%. “Nu o să se producă un efect dramatic. Nu cred că băncile din Viena sau din Paris se vor grăbi să acorde credit unui client din Bucureşti”, a opinat Radu Gheţea Graţian, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB). Reducerea comisionului de rambursare anticipată şi anularea contractului de creditare vor deveni bunuri câştigate de consumatori.

 

 

CONCURENŢĂ. Piaţa europeană a creditului de consum este estimată la 800 miliarde de euro. Doi din trei europeni folosesc acest tip de împrumut pentru a-şi cumpăra mobilă, maşină de sălat sau autoturism, însă doar 1% din numărul de credite sunt acordate în afara graniţelor ţărilor de origine. Acum, această piaţă este fragmentată în 27 de minipieţe, iar concurenţa la nivel european nu funcţionează. Însă, o dată cu noile reguli, cetăţenii UE vor putea beneficia de produse bancare care nu sunt disponibile în ţările lor. În esenţă, directiva prevede că toţi consumatorii Uniunii Europene vor avea dreptul la aceeaşi informaţie în ceea ce priveşte alegerea celei mai bune oferte în ţara lor sau în alt stat membru. În Europa, dobânzile la creditul de consum variază de la 6% în Finalanda până la 12% în Portugalia. În Italia dobânda este de 9,4%, iar în Irlanda de 6,4%, potrivit unui comunicat  de pe site-ul Comisiei Europene.

 

IMPACT. Radu Gheţea a mai precizat că aplicarea acestei Directive nu va duce neapărat la scăderea dobânzilor la creditele de consum din România pentru că fiecare ţară are propriile condiţii macroeconomice. El a mai adăugat că nici măcar concurenţa dintre băncile româneşti şi cele străine nu va presa prea mult asupra dobânzilor. “Nu cred că băncile din Viena sau din Paris se vor grăbi să acorde credit unui client din Bucureşti, pentru că au nevoie de diferite acte care deocamdată nu au valabilitate decât în România”, a opinat Gheţea.

 

×
Subiecte în articol: economic