Roman Copper a achizitionat CupruMin pentru 200,77 milioane de euro, de aproape patru ori mai mult decat s-a cerut initial, iar statul nu a mai vazut atata banet de la privatizarea Electrica Muntenia Sud incoace, cand italienii de la Enel au plusat peste 800 de milioane de euro.
Cu toate acestea, afacerea ridica mai multe semne de intrebare, avand in vedere ca Roman Copper este o firmulita infiintata special pentru preluarea CupruMin. Ba chiar insusi ministerul Economiei a anuntat miercuri ca Bayfront Capital Partners din Canada, actionarul unic al firmei Roman Copper, va sustine preluarea actiunilor detinute de stat la Cupru Min Abrud si plata datoriilor acestora cu participarea unor investitori din Canada, Europa si SUA, insa acestia nu se stiu.
Valoarea zacamantului este si ea o alta problema, deoarece zacamantul de la Rosia Poieni este unul dintre cele mai mari din Europa si contine 60% din rezervele de cupru ale Romaniei. Potrivit site-ului Cuprumin, partea utila a zacamantului este de un miliard de tone de minereu cu un continut mediu de 0,36% cupru. La un calcul simplu rezulta ca se pot extrage maxim 3,6 milioane tone de cupru.
Insa in procesul industrial se poate recupera doar 75% din total, asa ca ajungem la 2,5 milioane de tone. Daca mai inmultim si cu 8.500 de dolari, cat este pretul tonei de cupru pe London Metal Exchange, rezulta ca firmulita canadiana a pus mana pe 21,2 miliarde de dolari.
De asemenea, tot site-ul companiei arata faptul ca acum se pot extrage si prelucra anual 9 milioane de tone de minereu, insa exista posibilitatea de extindere la 15 milioane de tone pe an. La aceasta capacitate, canadienii vor putea sa extraga cuprul de la Rosia Poieni timp de 60 de ani.
La Rosia Poieni se poate extrage aur
O alta problema o constituie faptul ca in zacamantul de acolo se afla si importante cantitati de aur. Gheorghe Popescu, profesor la Facultatea de Geologie a Universitatii, declara in toamna anului trecut ca la Rosia Poieni continutul de aur este mai mare de 0,15 grame pe tona iar in miezul zacamantului concentratia este de un gram pe tona. Spre comparatie, la Rosia Montana concentratia este de 1,3 grame pe tona.
Proteste impotriva privatizarii
Din aceasta cauza mai multi protestatari au pichetat sediul ministerului Economiei acum cateva zile iar pe Facebook au aparut deja grupuri impotriva privatizarii CupruMin. Compania este profitabila pentru statul roman insa autoritatile au fost fortate de catre Fondul Monetar International (FMI) sa o includa pe lista de privatizare din cauza problemelor anterioare. Jeffrey Franks s-a sucit insa ca pisica in aer si recent a negat acest fapt. "CupruMin nu este principala tinta a programului nostru. Guvernul a decis ca vrea sa privatizeze CupruMin", spunea reprezentantul FMI intr-un interviu la Monney Channel.
De la "gaura neagra" la "bomba ecologica"
Cuprumin a fost initial pusa pe lista de privatizare in 2006, vanzare promisa pentru ca Romania sa adere la Uniunea Europeana. Ulterior, compania a fost preluata de catre EnergoMineral. Statul a preluat in 2009 activitatea deoarece firma a denuntat contractul de privatizare, ca urmare a scaderii bruste a pretului la cupru pe bursele internationale, venita din cauza crizei. In final, statul se judeca acum cu fostii investitori, care se angajasera sa investeasca 150 de milioane de euro.
Florin Vladan, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), a declarat acum doua zile ca Roman Copper nu are nicio obligatie de investitie, insa daca vrea sa exploateze cupru trebuie sa investeasca 92 de milioane de euro pentru a decoperta mari suprafete de teren. Compania are de rezolvat probleme importante de mediu din cauza apelor cu metale grele din iazul de decantare Valea Sesii, care este o "fabrica naturala de acid sulfuric".
Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor, spune ca adjudecarea licitatiei s-a facut in afara cadrului legal. "Autorizatiile de mediu ale Cuprumin au expirat la 31 decembrie 2011 si nu au mai fost reinoite deoarece compania nu indeplinea conditiile. Ministerul Economiei a cerut reautorizarea, insa ministerul Mediului a raspuns ca daca s-ar acorda, aceasta ar incalca directivele europene", a afirmat Iancu pentru Jurnalul National. El mai spune ca Roman Copper nu are capacitatea tehnica, economica si nici resursele umane necesare pentru continuarea activitatii.
CupruMin avea la finele anului 2010 datorii totale de 71,5 milioane de lei. Roman Copper are o scrisoare de garantie bancara acceptata de EximBank, iar contractul de preluare a CupruMin va fi semnat in termen de zece zile.