x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Un an agricol de infarct

Un an agricol de infarct

de Florina Zainescu    |    27 Dec 2007   •   00:00
Un an agricol  de infarct
Sursa foto: JUSTIN SULLIVAN/

Temperaturile foarte ridicate au afectat in acest an sute de mii de hectare de grău, porumb şi floarea-soarelui. Asta, in timp ce "bruma" de sisteme de irigaţii de care dispunem zăcea nefolosită. 2007 a fost unul dintre cei mai proşti ani agricoli ai Romăniei. Singura consolare: vom bea un vin de excepţie.

Temperaturile foarte ridicate au afectat in acest an sute de mii de hectare de grău, porumb şi floarea-soarelui. Asta, in timp ce "bruma" de sisteme de irigaţii de care dispunem zăcea nefolosită. 2007 a fost unul dintre cei mai proşti ani agricoli ai Romăniei. Singura consolare: vom bea un vin de excepţie.

Lanuri părjolite, animale moarte, făntăni secate. Nu, nu este o poveste cu "a fost odată..." despre "surprizele" pregătite de munteni sau de moldoveni armatelor turceşti şi hoardelor tătare venite să-i prade... Este doar sinteza anului 2007, unul dintre cei mai proşti ani agricoli ai Romăniei.

DEZASTRU. După o iarnă caldă şi foarte săracă in precipitaţii, primăvara lui 2007 a venit cu temperaturi foarte ridicate şi fără strop de ploaie. Nici vara şi nici toamna n-au fost altfel.... Sute de mii de hectare de cereale, oleaginoase sau legume au fost afectate de secetă. Pierderile au fost majore atăt din punct de vedere cantitativ, căt şi calitativ. In iunie era declarată starea de calamitate naturală in agricultură pentru zone din 34 de judeţe. La acea dată, din totalul de circa 2,8 milioane de hectare cultivate cu grău, secară, orz, orzoaică (de toamnă şi primăvară) şi rapiţă, circa 1,7 milioane de hectare erau calamitate sau "doar" afectate de secetă. Urmarea: producţia de grău şi de secară 2007 a fost de circa trei milioane de tone, cu 44% mai scăzută decăt in 2006 - care n-a fost nici el un an prea strălucit pentru agricultură. La rapiţă, producţia s-a situat pe la 1.000 kilograme/hectar - in total adunăndu-se cam 347.000 de tone - , iar la orz de toamnă, la 1.600 kilograme/hectar - 220.000 de tone in total. Şi asta n-a fost nimic... pentru că recolta de porumb din 2007 a bătut orice record. Negativ. In hambare s-au străns cam 3,6 milioane de tone de porumb, cea mai mică producţie inregistrată in ultimii 18 ani. Spre comparaţie, in 2006, Romănia "raporta" aproximativ nouă milioane tone de porumb. Şi nici la producţia de floarea-soarelui n-am stat mai bine: circa 520.000 de tone, o treime faţă de nivelul din 2006, de 1,6 milioane de tone. Mai grav este că producţia 2007 este cu doar 20.000 de tone mai mare decăt cantitatea de floare pe care Romănia o avea, in mod tradiţional, disponibilă pentru export.

Dar putem spune că am cam primit ce-am meritat, in condiţiile in care, in timp ce soarele ne părjolea cămpiile, mare parte din puţinele sisteme de irigaţii de care dispunem zăceau nefolosite. Deşi Administraţia Naţională a Imbunătăţirilor Funciare putea iriga efectiv 717.000 hectare, pănă in iunie fusese contractată doar o suprafaţă de 357.000 de hectare. Iar din acestea, doar vreo 35.000 erau udate! Practic, era contractată doar jumătate din suprafaţa irigabilă Şi doar 10% din suprafaţa contractată era irigată. Motivul: ţăranii nu aveau bani să acopere cheltuielile presupuse de udat... Aşa că Executivul a decis să crească substanţial subvenţia pentru irigaţie. Din păcate, a făcut asta prea tărziu: nu s-a intămplat nici o recuperare spectaculoasă, plantele fiind deja uscate.

FERICIŢI. Insă seceta nu a fost ciumă pentru toţi lucrătorii pămăntului. Viticultorii spun că 2007 a fost unul de excepţie pentru ei. Deoarece seceta, deşi a afectat local suprafeţe cultivate cu viţă-de-vie in zonele Huşi, Iaşi, Dealu Mare, Tulcea sau Oltenia, a favorizat o acumulare foarte ridicată de zahăr in struguri, iar vinul produs este de o calitate deosebită. Astfel că specialiştii estimează că producţia de vin 2007 va fi una specială, mult mai bună decăt cea din 2006 şi din 2005.

Din punct de vedere calitativ. Insă, ca volum, nu vom ajunge, cel mai probabil, nici măcar pănă la nivelul de anul trecut. "Producţia de anul acesta este una deosebită din punct de vedere calitativ, comparabilă cu cea din 2000, un an de referinţă pentru noi", ne-a declarat Ioan Georgiu, directorul general al producătorului Recaş. Cu aceeaşi performanţă se laudă şi Carl Reh. La Cotnari, "promoţia" de vin 2007 depăşeşte, ca şi calitate, "inaintaşele" din 2005 şi 2006. Iar la Murfatlar calitatea licorii este specială, extraordinară, ne asigură producătorul dobrogean.

Scumpiri in valuri la alimente

Seceta a dus la apariţia mai multor valuri de scumpiri la alimente. Preţul păinii a crescut cu 10% in perioada august-septembrie şi cu incă 10% in octombrie. Noiembrie şi decembrie au venit şi ele cu scumpiri de 10%-15% la păine, ca urmarea a creşterii preţului grăului, alimentată de producţia proastă de anul acesta. In toamna 2007 grăul a fost de 2,5 ori mai scump faţă de aceeaşi perioadă a lui 2006, iar trendul pe piaţa internaţională, de unde importăm, este de creştere. Şi uleiul s-a scumpit. De asemenea, creşterea costurilor cu materiile prime a adus scumpiri şi la alte produse alimentare. La carne şi lactate, pentru că, din cauza secetei, crescătorii plătesc mai mult pentru furaje şi atunci le vănd procesatorilor materia primă la un preţ mai mare.

Vom trăi din importuri

Romănia trebuie să importe cantităţi semnificative de grău, porumb şi floarea-soarelui, ca urmare a ravagiilor produse de secetă. Din păcate pentru noi, consumatorii, seceta a lovit anul acesta in mai mulţi "grănari" ai lumii, iar preţurile nu au intărziat să crească.

Importurile au inceput incă din august, potrivit unui raport al Departamentului American pentru Agricultură. "Producţia de porumb este estimată să atingă un minim istoric de trei milioane de tone, astfel că importurile din Brazilia sunt in creştere şi totalizează deja 0,25 milioane de tone. Porumbul din Brazilia este disponibil la un preţ de circa 315 dolari pe tonă, de trei ori mai mult decăt anul trecut. In mod normal, necesarul de porumb ar fi fost importat din statele invecinate, dar, in acest an, surplusul exportabil din regiune este scăzut", se arată in raport. Acesta mai notează că Romănia va importa circa 1,1 milioane de tone de grău. "Firmele au importat deja grău din Serbia, inainte ca exporturile de cereale din această ţară să fie interzise", notau americanii.

preŢuri In creŞtere. Raportul mai arăta că preţul grăului pe piaţa romănească este de 280-290 de dolari pe tonă, cu 20%-25% mai mult decăt in luna iulie şi aproape triplu faţă de preţul de anul trecut, de 100-115 dolari pe tonă. Preţurile la grăul din import sunt insă şi mai mari, iar eventuale livrări din Statele Unite nu sunt deocamdată rentabile pentru morari. "Avănd in vedere cotaţia actuală la grău din Statele Unite, costurile de transport, costurile de vamă şi de gestionare a transporturilor, grăul ar fi disponibil in portul din Constanţa la un preţ de 350 de dolari pe tonă, mai mult decăt preţul de pe piaţa locală. Morarii consideră acest preţ nerentabil. Totuşi, pe măsură ce stocurile interne de grău sunt consumate, iar cantităţile disponibile in regiune sunt limitate, noi surse de grău şi făină de grău trebuie identificate", consideră Departamentul American pentru Agricultură.

florina.zainescu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: economic milioane tone grău producţia porumb