Un oficial al FMI prezice o prăbuşirea zonei euro peste două săptămâni şi o criză mai mare decât cea din 2008 (VIDEO)
In direct, la BBC, Robert Shapiro, un consilier al FMI, care, in trecut a fost consilier al presedintilor democrati Bill Clinton si Barack Obama, prezice prabusirea marilor banci europene, respectiv a zonei euro, in doua saptamani si declansarea unei crize economice globale care o va depasi pe cea din 2008.
Singura solutie ar fi, evident, capitalizarea masiva a bancilor, adica, pomparea de sute de miliarde de euro de catre toate guvernele europene. Cum bani nu sunt, ar trebui tipariti (o masura in acest sens a fost adoptata de Marea Britanie, care a tiparit 75 de miliarde de lire sterline), ceea ce ar declansa o inflatie galopanta. Sau, va trebui pus la bataie aurul din rezervele de stat, ceea ce ar expune toata Uniunea la atacuri speculative.
Chiar daca una dintre aceste doua solutii ar fi preferabila falimentului marilor banci, este imposibil de adoptat in actualul sistem politic european, fiindca ar presupune un consens imediat la nivel guvernamental si parlamentar in toate cele 27 de state europene sau macar in cele 17 care au adoptat euro ca moneda unica. Or se vede limpede, din modul in care decurge adoptarea pachetului financiar suplimentar propus de Germania si Franta, pentru salvarea Greciei, ca un consens rapid este imposibil si chiar si unul negociat luni la randul este improbabil.
Franchetea lui Shapiro ridica mari semne de intrebare in privinta intentiilor FMI, organism multinational care are de recuperat numeroase si masive imprumuturi de la state europene. Or, daca Uniunea se prabuseste intr-un marasm economic, sansele de respectare a angajamentelor de plata ale statelor membre devin nule.
Cu certitudine, un mesaj public ca cel lansat de consilierul FMI nu va avea darul de a calma pietele financiare; dimpotriva, va alimenta atacurile speculative, facand si mai dificila misiunea liderilor europeni. Si atunci?
Este adevarat, avertismente de acest gen au fost lansate de insasi sefa FMI, frantuzoaica Christine Lagarde, care a declarat ca bugetul de 400 de miliarde de dolari de care dispune organizatia poate parea confortabil, dar nu este suficient pentru a combate deficitul financiar al statelor cu economii fragile. Totusi, Lagarde nu a dat termene atat de apropiate pentru o criza a sistemului bancar european. Pe de alta parte, ratingurile Frantei si Germaniei (ale caror banci spune Shapiro ca vor colapsa) sunt mentinute la cote maxime, doar Italia si Spania fiind vazute ca instabile si vulnerabile de agentiile de profil.
Citeste si:
Washington Post: Slovacia, buturuga mica, poate rasturna Europa, carul mare

Ştiri din .ro
Ministrul Energiei, nemulțumit că ANRE a lăsat la latitudinea furnizorilor oferirea discountului
Proiectantul sectorului Târgu Mureș-Târgu Neamț din A8, monitorizat de CNAIR
Tranzacționarea de acțiuni în 2021: O creștere promițătoare pentru companiile românești
Peste 60% dintre angajații de la nivel global lucrează la distanță
Majoritatea românilor folosesc produse și servicii bancare
Piața auto în declin. Producția și vânzările de autovehicule au scăzut semnificativ în 2020
Ministrul Economiei: Românii fac salariul aproape juma-juma cu statul. Din 2022 începem aplicare măsurii zero taxe pe salariul minim
Digitalizarea încă se luptă cu ghişeele ANAF
Cazacioc & CO SRL a săpat o groapă de 1,5 milioane de euro

Creștere spectaculoasă a capitalului românesc în start-up-uri
Unitatea 1 CNEE Cernavodă va fi oprită pe 23 ianuarie 2021
Majoritatea angajaților vor un loc de muncă aproape de casă
Primul atelier de cold brew și craft soda din România
