x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Un român din trei nu îşi permite o masă cu carne sau să îşi plătească la timp chiria, ipoteca sau facturile la utilităţi

Un român din trei nu îşi permite o masă cu carne sau să îşi plătească la timp chiria, ipoteca sau facturile la utilităţi

de Daniel Ionaşcu    |    08 Feb 2012   •   21:00
Un român din trei nu îşi permite o masă cu carne sau să îşi plătească la timp chiria, ipoteca sau facturile la utilităţi

Un roman din trei sufera de lipsuri ma­te­riale severe potrivit informatiilor fur­nizate de Eurostat, iar conationalii nostri reprezinta 6,65 de milioane din totalul de 9 milioane de persoane care traiesc in saracie sau risca sa ajunga in aceasta situatie din Europa.

Proportional sunt 31% din populatia totala de 21,47 milioane de oa­m­eni luata in calcul de biroul de statistica al Uniunii Europene. Categoria persoanelor care traiesc cu lipsuri materiale severe cuprinde po­pulatia afectata de cel putin patru din urmatoarele noua probleme: nu pot plati la timp chiria, ipoteca sau facturile la utilitati, nu-si permit sa-si in­cal­zeasca in mod adecvat locuinta, nu pot face fata cheltuielilor neasteptate, nu isi permit o masa cu carne, peste sau alt tip de hrana bogata in pro­teine cel putin o data la doua zile, nu isi permit o vacanta de o sap­ta­ma­na in fiecare an, nu pot detine si in­tre­tine un automobil, o masina de spalat, un televizor color sau un telefon, fix sau mobil.

La nivel european 23,4% dintre per­­­soane risca saracia sau exclude­rea so­­­ciala, iar 8,1% sufera de lipsuri ma­te­­­ri­ale severe. Statistica arata cat de mari sunt discrepantele intre statele estice, nou-aderate la UE in perioada 2004-2007, si cele din 'garda veche' occidentala. Astfel, Luxembourg figureaza cu 0,5% din populatie, Suedia cu 1,3%, iar Austria cu 2,2%.

Lenea se plateste bine
Potrivit informatiilor Eurostat, 41,4% din populatia Romaniei risca saracia sau excluderea sociala, re­pre­zentand 8,89 milioane de oameni la nivelul anului 2010. Statele UE cu cele mai ridicate procentaje din po­pulatie care risca saracia sunt Bulgaria (42%), Romania (41%), Letonia (38%), Lituania (33%) si Ungaria (30%). La polul opus se regasesc Cehia (14%), Suedia si Olanda (15% fiecare), Austria, Finlanda si Luxembourg (17% fiecare).

Statistica se refera la cei care tra­iesc sub limita de saracie, considerata la 60% din venitul mediu national. Grecia, epicentrul crizei datoriilor din zona euro, figureaza cu doar 11,6% din populatie in aceasta categorie, in vreme ce Spania, cu un somaj de 20%, figureaza cu o cota de numai 4%, mai putin decat Franta, Marea Britanie si Germania.
In Italia, ponderea persoanelor afectate grav de saracie se ridica la 6,9%, iar in Portugalia la 9%.

Privatizarea ne-a adus aici
Potrivit studiului 'Ce fel de tran­zi­tie vrem', realizat de Institutul de Cer­cetare a Calitatii Vietii din cadrul Aca­­demiei Romane, 'ceea ce diferen­ti­a­za dramatic Romania de toate celelalte tari este riscul de saracie a per­soa­nelor care muncesc, rezultat al po­­li­ticii salariale'. Mai exact, munca nu garanteaza un standard decent de via­ta. Studiul mai arata ca estimarile Bancii Mondiale, care estimeaza sa­ra­­cia absoluta sub 1%, sunt 'mai mult de­cat amuzante'. Studiul mai preci­zeaza ca bugetul pe 2012 prevede o re­du­cere importanta a finantarii asis­tentei sociale de la 2,8% din produsul intern brut (PIB) la 2%.

Raportul spu­ne si care sunt cauzele pentru asta: 'presiunea continua pentru o pri­va­ti­zare accelerata, cu orice pret, care, in perspectiva prezentului, pare a fi fost responsabila de costurile imen­se ale restructurarii economiei. Ori­ce critica a politicilor de privatizare a devenit un tabu ideologic', se mai ara­ta in studiul ICCV. De asemenea, dis­cursul autoritatilor din ultimii ani au prezentat lenea drept cauza sa­ra­ciei populatiei, iar singura solutie pre­zentata a fost migratia peste hotare.

×
Subiecte în articol: special romani economia saracie