Un roman din trei sufera de lipsuri materiale severe potrivit informatiilor furnizate de Eurostat, iar conationalii nostri reprezinta 6,65 de milioane din totalul de 9 milioane de persoane care traiesc in saracie sau risca sa ajunga in aceasta situatie din Europa.
Proportional sunt 31% din populatia totala de 21,47 milioane de oameni luata in calcul de biroul de statistica al Uniunii Europene. Categoria persoanelor care traiesc cu lipsuri materiale severe cuprinde populatia afectata de cel putin patru din urmatoarele noua probleme: nu pot plati la timp chiria, ipoteca sau facturile la utilitati, nu-si permit sa-si incalzeasca in mod adecvat locuinta, nu pot face fata cheltuielilor neasteptate, nu isi permit o masa cu carne, peste sau alt tip de hrana bogata in proteine cel putin o data la doua zile, nu isi permit o vacanta de o saptamana in fiecare an, nu pot detine si intretine un automobil, o masina de spalat, un televizor color sau un telefon, fix sau mobil.
La nivel european 23,4% dintre persoane risca saracia sau excluderea sociala, iar 8,1% sufera de lipsuri materiale severe. Statistica arata cat de mari sunt discrepantele intre statele estice, nou-aderate la UE in perioada 2004-2007, si cele din 'garda veche' occidentala. Astfel, Luxembourg figureaza cu 0,5% din populatie, Suedia cu 1,3%, iar Austria cu 2,2%.
Lenea se plateste bine
Potrivit informatiilor Eurostat, 41,4% din populatia Romaniei risca saracia sau excluderea sociala, reprezentand 8,89 milioane de oameni la nivelul anului 2010. Statele UE cu cele mai ridicate procentaje din populatie care risca saracia sunt Bulgaria (42%), Romania (41%), Letonia (38%), Lituania (33%) si Ungaria (30%). La polul opus se regasesc Cehia (14%), Suedia si Olanda (15% fiecare), Austria, Finlanda si Luxembourg (17% fiecare).
Statistica se refera la cei care traiesc sub limita de saracie, considerata la 60% din venitul mediu national. Grecia, epicentrul crizei datoriilor din zona euro, figureaza cu doar 11,6% din populatie in aceasta categorie, in vreme ce Spania, cu un somaj de 20%, figureaza cu o cota de numai 4%, mai putin decat Franta, Marea Britanie si Germania.
In Italia, ponderea persoanelor afectate grav de saracie se ridica la 6,9%, iar in Portugalia la 9%.
Privatizarea ne-a adus aici
Potrivit studiului 'Ce fel de tranzitie vrem', realizat de Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii din cadrul Academiei Romane, 'ceea ce diferentiaza dramatic Romania de toate celelalte tari este riscul de saracie a persoanelor care muncesc, rezultat al politicii salariale'. Mai exact, munca nu garanteaza un standard decent de viata. Studiul mai arata ca estimarile Bancii Mondiale, care estimeaza saracia absoluta sub 1%, sunt 'mai mult decat amuzante'. Studiul mai precizeaza ca bugetul pe 2012 prevede o reducere importanta a finantarii asistentei sociale de la 2,8% din produsul intern brut (PIB) la 2%.
Raportul spune si care sunt cauzele pentru asta: 'presiunea continua pentru o privatizare accelerata, cu orice pret, care, in perspectiva prezentului, pare a fi fost responsabila de costurile imense ale restructurarii economiei. Orice critica a politicilor de privatizare a devenit un tabu ideologic', se mai arata in studiul ICCV. De asemenea, discursul autoritatilor din ultimii ani au prezentat lenea drept cauza saraciei populatiei, iar singura solutie prezentata a fost migratia peste hotare.