x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vacanţă de vis cu trenul în ţara lui Zorba

Vacanţă de vis cu trenul în ţara lui Zorba

de Daniela Ivan    |    17 Iun 2016   •   19:25
Vacanţă de vis cu trenul în ţara lui Zorba
Sursa foto: Serghei Starus/Getty Images/iStockphoto

Cei care vor să vadă Grecia, cu rucsacul în spate şi să se plimbe dintr-un loc în altul , inclusiv cu ferry-boatul din insulă în insulă, au primit o veste excelentă în această vară. Trenul care leagă România de Grecia a fost reintrodus, după cinci ani de absenţă, şi merge până la Salonic. De acolo, oricine se pot conecta la reţeaua de trenuri care acoperă Elada, dar şi la liniile de ferry-boat care aparţin statului grec.

Aceste călătorii pot fi făcute la costuri mici de către cei care apelează la un abonament Balkan FlexiPass sau InterRail One Country Pass. Preţul acestor legitimaţii de călătorie depinde de numărul de zile în care călătoriţi efectiv din cele 30 pe care puteţi să le petreceţi în Grecia.

Cea mai ieftină variantă este un Balkan FlexiPass care permite efectuarea a cinci călătorii în decurs de o lună şi care costă 88 de euro la clasa a doua pentru un adult sau 53 de euro pentru tinerii sub 26 de ani. La acest preţ se poate adăuga nouă euro costul unui loc la o cuşetă de şase persoane, 14 euro într-una de patru sau 32 de euro într-una de două paturi. Ce se poate face cu acest abonament minimal? Două zile se consumă cu drumul până în Grecia pentru că trenul pleacă vineri, la ora 12,40 şi ajunge în Salonic sâmbătă la ora 6,30. Pentru a folosi cât mai bine cea de- a doua zi este recomandat să faceţi un drum, de exemplu, până în Atena, durează în jur de 6-7 ore. Aici puteţi să vă opriţi câteva zile şi să admiraţi oraşul Zeiţei Înţelepciunii, plin de vestigii antice. Apoi puteţi merge într-o insulă unde vă puteţi bucura de soarele şi apa caldă a Mediteranei. Pentru asta trebuie să ajungeţi în portul Pireus ca să vedeţi care sunt vasele care permit călătorii gratis cu acest abonament. Este bine să alegeţi o insulă nu foarte îndepărtată de Atena pentru că v-au mai rămas numai două călătorii pentru întoarcerea în ţară şi trebuie să ajungeţi în Salonic în aceeaşi zi în care părăşiţi insula, căci a cincea zi se va consuma cu întoarecerea în ţară. În schimb, la Atena şi în insulă puteţi sta în total 30 de zile. Cine nu doreşte să fie atât de strâmtorat cu programul poate apela la oferta Balkan FlexiPass varianta care permite călătorii de şapte zile, 10 zile sau 15 zile într-o lună.

Cu un Balkan FlexiPass care costă 186 de euro pentru adulţi sau 106 euro pentru tineri se poate sta o lună în Grecia, timp în care se pot vizita 10 locuri diferite, dacă se merge în circuit.

 

Cine vrea să vadă şi Grecia, dar şi Italia poate apela şi la InterRail One Country Pass care costă 150 de euro, dar care permite şase călătorii într-o lună cu feery-bootul între cele două ţări.

Creta-locul naşterii lui Zeus, Acropole, cea mai cunoscută citadelă antică din lume, muntele Olimp sau muntele Athos. Santorini, insula vulcanică cu nisipul negru, zeci de insule minunate cu plaje sălbatice şi ape limpezi ca turcoazul... Grecia te poate zăpăci un pic încât să nu mai ştii unde vrei să te duci. Dacă ai timp şi poţi să-ţi rupi o lună din viaţă, rătăceşte pe unde te duc paşii. Schimbă, cel puţin în vacanţă, avionul pentru o călătorie cu trenul.

×