x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vacanţa NATO

Vacanţa NATO

de Elena Stan    |    25 Mar 2008   •   00:00
Vacanţa NATO
Sursa foto: Jurnalul foto/

Restricţiile de circulaţie din Capitală impuse de au­to­ri­tăţi din cauza Summit-ului NATO şi zilele libere vor determina o bună parte a locuitorilor Capitalei să meargă într-o minivacanţă.

Restricţiile de circulaţie din Capitală impuse de au­to­ri­tăţi din cauza Summit-ului NATO şi zilele libere vor determina o bună parte a locuitorilor Capitalei să meargă într-o minivacanţă.

 

Bucureştenii care s-au speriat de aglomeraţia din Capitală din perioada Su­mmit-ului pot pleca liniştiţi într-o minivacanţă la munte, la mare, în Delta Dunării sau în străinătate. Summit-ul NATO ce va avea loc în Bucureşti în perioada 2-4 aprilie este un bun prilej pentru agenţiile de turism să iasă pe piaţă cu pachete speciale la preţ redus. Specialiştii în domeniu estimează că de Summit vor pleca spre diferite zone ale ţării circa 15.000 de oameni şi alţi 5.000 vor pleca din ţară. “Estimăm că vor fi circa 20.000 de bucureşteni care vor pleca din oraş pe perioada Summit-ului. Pe intern sunt de trei ori mai mulţi turişti decât pe extern, astfel la pensiunile montane şi pe litoral vor fi în jur de 15.000 de bucureşteni”, a explicat Traian Bădulescu, purtător de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor din Turism (ANAT).

 

LA MARE. Mai mulţi hotelieri de pe litoralul Mării Negre au decis să deschidă unităţile de cazare la data de 1 aprilie, special pentru cei care vor să evadeze din Capitală pe perioada Summit-ului. Aproximativ 30 de hoteluri de pe litoral vor fi deschise, unităţile pregătind tarife speciale de cazare, care variază între 90 lei şi 528 de lei camera pe noapte, în funcţie de clasificare şi de serviciile oferite. “Avem o ofertă bogată pentru bucureşteni pentru petrecerea zilelor libere din perioada Summit-ului. Pe litoral vor fi deschise mai multe hoteluri la începutul lunii aprilie, adică înaintea sezonului estival, care toată lumea ştie că se deschide la 1 mai”, a explicat Daniel Vasilescu, pre­şedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Ro­mâ­nesc (FPTR). “Hotelurile deschise sunt de trei şi patru stele, iar cazarea pe zi este în jur de 250 de lei. Au fost câteva persoane care făcuseră rezervare pentru începutul lunii aprilie, pentru că ştiau că vor avea liber, însă apoi s-a revenit asupra deciziei şi turiştii au fost nevoiţi să-şi anuleze rezervarea”, a explicat Andeea Nedea, şef departament rezervări al agenţiei Creative Eye. Si­tua­ţia este explicabilă şi deoarece ro­mânii sunt învăţaţi să-şi achi­zi­ţio­neze pachete turistice pe ultima sută de metri. “Situaţia se va schimba, deoarece săptămâna aceasta va avea loc târgul de tu­rism şi bu­cu­reş­tenii vor avea de unde alege”, spune Bădulescu.

 

LA MUNTE. Proprietarii pensiunilor de pe Valea Prahovei şi nu numai au realizat pachete turistice care poartă chiar denumirea de “Minivacanţă Summit”. “Noi am rea­li­zat un pachet special pentru Summit-ul NATO, însă până acum nu avem rezervări pentru perioada 1 aprilie-6 aprilie. Unul dintre motive ar fi cel al sărbătorilor ce urmează în pe­rioada următoare, respectiv Paş­tile şi 1 Mai. Oamenii se pregătesc pentru aceste sărbători, însă, dacă vor să vină la munte, noi îi aş­tep­tăm”, ne-a explicat Carmen Călin, ad­­mi­nis­tra­torul societăţii grup Luxor Consul­ting. “Noi avem pensiu­nea, adică 16 camere plus un apartament, rezervată de acum o lună. Este o firmă care a organizat la noi un seminar, nu are legătură cu pa­che­tul pe care l-am realizat pentru Summit”, a explicat reprezentanta Casei Matei, pensiune de la Valea Buzăului.

 

DELTĂ. O noapte de cazare la hotelurile de 3 şi 4 stele costă între 100 şi 350 de lei de persoană. Două nopţi de cazare în Deltă, cu transport cu şalupa şi mic dejun, costă 265 de lei de persoană. La hotelul Egreta de 4 stele pachetul, ce include cazarea trei nopţi şi micul dejun, costă 398 de lei de persoană. La hotelul Sunrise de 4 stele un pachet ce include două nopţi cazare şi mic dejun costă  275 de lei şi 475 de lei de persoană cu cazare şi pensiune completă.

 

Zile libere pentru bugetari

Din cauza restricţiilor de circulaţie impuse de autorităţi, une­le firme private au decis să dea liber angajaţilor. “Sunt şi firme parti­cu­lare care au dat liber an­ga­ja­ţi­lor şi chiar au cumpărat pa­chete turistice pentru aceştia la înce­pu­tul lunii aprilie”, a spus Traian Bădulescu. Potrivit da­te­lor puse la dispoziţie de Inspecţia Muncii pentru Jurnalul Naţional, în Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor în Format Electronic figurează 1.220.443 de an­gaj­a­ţi, din care 1.024.959 lucrează la firme private, 164.496 la stat, iar 30.988 reprezintă salariaţii unor instituţii mixte (angajatori ai căror formă de proprietate este atât de stat, cât şi privată). Doar 709.595 de salariaţi au domiciliul în Bucureşti, restul de 510.848 locuind în afara Capitalei. Este de presupus că din această jumătate de milion de salariaţi, o mare parte o formează navetiştii, persoane care vor avea de suferit de pe urma restricţiilor de circulaţie.

 

elena.stan@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: economic