x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Valentin Lazea: România are cea mai bună situaţie macroeconomică din Europa Centrală

Valentin Lazea: România are cea mai bună situaţie macroeconomică din Europa Centrală

de Daniela Ivan    |    23 Oct 2014   •   20:23
Valentin Lazea:  România are cea mai bună situaţie macroeconomică din Europa Centrală
Ţara nostră a îndeplinit 10 din cele 11 criterii de convergenţă şi are o economie care creşte
România are cea mai bună situaţie macroeconomică din Europa Centrală, iar ţara noastră a îndeplinit 10 dintre cele 11 criterii de convergenţă la UE, a declarat Valentin Lazea, economist-şef al BNR. “Macroeconomic, România stă foarte bine. România îndeplineşte 10 din cele 11 criterii de convergenţă la UE. Cel care a rămas sunt investiţiile nete internaţionale, criteriu pe care de altfel nicio ţară nu îl îndeplineşte. Stăm cel mai bine din Europa Centrală, stăm mai bine decât Lituania şi mai bine decât Suedia chiar", a spus oficialul BNR.
Criza a făcut foarte dificilă pentru toate statele atingerea convergenţei la Uniunea Europeană, aşa se exlică că nicio ţară din regiune nu a făcut vreun pas pentru atingerea convergenţei la Uniunea Europeană, din 2008 până în prezent, a declarat Guillermo Tolosa, country manager pentru România şi Bulgaria al Fondului Monetar Internaţional. “Criza a făcut mai dificilă aplicarea politicilor de convergenţă, astfel că e necesară de urgenţă o politică solidă în acest sens. În toată regiunea nu s-a făcut nimic din 2008 încoace", a apreciat Tolosa.

Ce mai e de făcut
Economia României îşi continuă ritmul de creştere şi ar putea avea un avans de 2,8% - 3% în acest an, a declarat ministrul Economiei, Constantin Niţă.
“Am încredere în economia românească. După o creştere de 2,6% la finalul trimestrului al doilea, nu văd de ce, la finalul anului, să nu ne ducem la 2,8%-3%. Eu sper că aşa va fi. Nu am avut niciun semnal că nu se va menţine acest ritm”, a spus ministrul. Acesta a adăugat că încurajează firmele să facă exporturi de orice fel. “Avem însă o problemă cu sectorul bancar, care nu are încă încredere în companiile româneşti, iar obţinerea unui credit este dificilă. Emisiunea de obligaţiuni de succes de zilele trecute ne arată că economia României se bucură de încredere, dar mai mult pe pieţele externe decât pe cele interne. Ne cam deranjează acest lucru, dar asta e situaţia”, a adăugat Niţă.

La rândul său, economistul-şef al BNR a spus că firmele româneşti au datorii foarte mari în raport cu capitalul propriu. “Sunt de acord că noi, băncile, trebuie să facem mai mult pentru a credita firmele, dar problema este că firmele româneşti sunt subcapitalizate", a continuat Lazea. Acesta a mai precizat că băncile şi-au majorat substanţial capitalul şi la fel ar trebui să facă şi firmele.

Economia românească mai are încă loc de creştere poate creşte cu ajutorul investiţiilor străine, care încă nu şi-au revenit suficient şi cu ajutorul sectorului financiar şi a disponibilităţii băncilor de a da credite, a declarat Guillermo Tolosa. Şeful pentru România şi Bulgaria al Fondului Monetar Internaţional a mai spus că veniturile sunt la o distanţă mare de media europeană şi trebuie să crească.

Datoria României e la jumătate din media UE
Datoria guvernamentală a României se situa, la finele trimestrului doi din 2014, la 248,306 miliarde de lei, sau 38,5% din PIB, aproape la jumătate din media de 87% din PIB înregistrată la nivelul Uniunii Europene şi nivelul de 92,7% din PIB consemnat în zona euro, potrivit unui raport publicat de Oficiul European de Statistică (Eurostat). De altfel, România a înregistrat, în perioada aprilie - iunie 2014, una dintre cele mai mici datorii guvernamentale din UE, fiind devansată doar de Estonia (10,5% din PIB) şi Luxemburg (23,1% din PIB).

×
Subiecte în articol: valentin lazea bnr