Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a scos la vanzare pachetul de actiuni detinut de stat la societatea Hidromecanica Brasov, pentru care asteapta oferte pana la 10 august. In caz contrar, societatea va intra in lichidare voluntara.
CATALIN BUDESCU
Fabrica achizitionata de Alexandru Crisan acum trei ani se afla la un pas de a intra in lichidare daca nici un cumparator nu-si va exprima interesul pana pe 10 august. Macinata de scandaluri si proteste, de anchete ale Autoritatii Nationale de Control, Garzii Financiare si de inceperea urmaririi penale asupra lui Alexandru Crisan, Hidromecanica se zbate intre lichidare si reprivatizare.
In cursul acestui an, fabrica a revenit sub autoritatea AVAS si se afla in prezent in administrare speciala. In acest moment, AVAS a hotarat sa incerce sa gaseasca un alt cumparator. Astfel, institutia a stabilit ca vanzarea pachetului de actiuni reprezentand 50,9% din capitalul societatii sa se desfasoare prin negociere pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile. Pe langa procentul majoritar de actiuni scos la vanzare,45,2% din capitalul social este detinut de un alt actionar semnificativ al Hidromecanica, SIF Transilvania.
PROTESTE V. Angajatii societatii au amenintat zilele trecute ca vor recurge la proteste de strada, acuzand AVAS ca tergiverseaza inexplicabil privatizarea intreprinderii. "Am incercat sa vorbim cu cei de la AVAS, dar nu am primit decat raspunsuri evazive. Nu s-a gasit inca un investitor interesat sa cumpere fabrica. Ni s-a spus ca daca nu se gaseste un cumparator pana in 10 august, se inchide fabrica si pana atunci disponibilizeaza 200 de oameni. Sindicatul nu a fost anuntat ca se vor face reduceri de personal cu 45 de zile inainte de aceasta decizie, asa cum cere statutul societatii. Noi am aflat doar cu cateva zile in urma", a declarat Mircea Apostu, liderul de sindicat al uzinei Hidromecanica.
PENAL
Alexandru Crisan a cumparat Hidromecanica Brasov in urma cu trei ani. La solicitarea muncitorilor de la Urex Rovinari (alta fabrica detinuta de acesta) si in urma protestelor vehemente ale acestora, Autoritatea Nationala de Control a efectuat mai multe verificari la firmele detinute de omul de afaceri brasovean, descoperind fraude de zeci de miliarde de lei. Procurorii care au anchetat cazul au gasit destule probe pentru a dispune inceperea urmaririi penale impotriva lui Alexandru Crisan si Alexandru Crisan Jr. Acestia au fost acuzati de savarsirea infractiunilor de tentativa de inselaciune, inselaciune cu consecinte deosebit de grave, infractiuni la Legea 31/1990 si infractiuni de fals in declaratii.Citește pe Antena3.ro