Piaţa materialelor de construcţii s-a redus cu 40% în ultimele trei luni, iar preţurile au coborât cu 20%. Estimările arată că vânzările vor scădea şi anul viitor cu peste 10% faţă de 2009.
Valoarea pieţei materialelor de construcţii a înregistrat o scădere de 32% în primele opt luni, iar pentru al doilea semestru al acestui an, scăderea estimată este de circa 40%, potrivit reprezentanţilor companiei Baumix. Consecinţa a fost că 10.000 de oameni care lucrau în fabricile de profil şi-au pierdut locul de muncă, ceea ce reprezintă 22% din numărul de salariaţi din industria materialelor de construcţii, a declarat Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale pentru Construcţii (APMC).
PIAŢA DE STRUCTURĂ, LA PĂMÂNT
"Piaţa zidăriei, a geamurilor termoizolante şi a betoanelor a scăzut cu peste 50%", a mai precizat preşedintele APMC. Segmentul placărilor ceramice a înregistrat un regres mai mare decât piaţa per ansamblu, în timp ce contracţia pieţei de finisaje nu a depăşit 30% în prima parte a lui 2009. Pentru piaţa de structură (materiale grosiere), contracţia a atins 50%, acest declin fiind justificat de faptul că proiectele noi au involuat puternic", a declarat Augustin Russu, directorul general al companiei Baumix.
Explicaţia este că în ultimele opt luni nu s-a mai construit nimic nou şi în tot acest an s-a mers pe finisaje şi pe ceea ce se începuse în 2008, a opinat Claudiu Georgescu. Evoluţia din 2010 depinde în mare parte de acţiunile întreprinse de stat. Dacă statul va investi în anvelopări şi proiecte noi, contracţia va fi de minimum 10% faţă de 2009. "În caz contrar, această contracţie va depăşi 25%", a spus Russu. El a mai opinat că piaţa de profil va continua să scadă şi în 2010, pe fondul blocării marilor proiecte imobiliare şi a faptului că programele de anvelopări şi cele de tip "Prima Casă" nu au funcţionat la parametri proiectaţi.
"Vânzările companiei din 2009 vor rămâne la nivelul celor din 2008. Acest lucru se datorează în special politicilor de preţ şi promoţiilor derulate de concurenţă, care, în anumite condiţii, s-au apropiat chiar de dumping", a mai precizat Russu. Nici reprezentanţii APMC nu au estimări mai optimiste. "Nu vedem încă o stopare a coborârii, o prognoză ceva mai optimistă întrevedem abia după mai 2010", spune Georgescu. Singura veste bună este că până în primăvara anului viitor nu se mai întrevăd alte disponibilizări. "Casa Socială a Construcţiilor ne permite să ţinem oamenii trei-patru luni în şomaj tehnic, iar la primăvară sperăm ca lucrurile să demareze", spune Georgescu.
Citește pe Antena3.ro