x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vânzările ilegale sunt la maximul ultimilor cinci ani

Vânzările ilegale sunt la maximul ultimilor cinci ani

de Daniela Ivan    |    25 Ian 2017   •   18:00
Vânzările ilegale sunt la maximul ultimilor cinci ani
Sursa foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO

Contrabanda cu ţigări a înregistart în 2016 cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani. Statul a pierdut circa 672 milioane de euro, bani care, în loc să ajungă la buget, au ajuns în buzunarele contrabandiştilor.

Piaţa neagră a ţigaretelor a înregistrat în 2016 un nivel mediu de 16,8%, în creştere faţă de media anuală din 2015, care a fost de 16%, conform datelor companiei de cercetare Novel Research. Nivelul este mult peste media europeană, de 10%.

Comerţul ilegal cu ţigarete este foarte dezvoltat în regiunea de nord-est a României, situându-se la 41,9%, în creştere cu 4,5% faţă de 2015. Graniţa cu Ucraina şi cea cu Republica Moldova facilitează intrarea în ţară a ţigărilor ieftine, nepurtătoare de accize ca în Uniunea Europeană. Regiunile sud-vest, vest şi nord-vest deţin, de asemenea, cote importante: 24,4%, 23,8%, respectiv 21,1%, cifrele fiind în uşoară creştere în 2016 comparativ cu 2015. Comerţul ilegal cu ţigarete nu înseamnă doar pierderi semnificative la bugetul de stat, ci şi impulsionarea fenomenului de crimă organizată.

Din punctul de vedere al provenienţei, categoria "cheap whites"  (albii ieftine) a continuat să deţină cea mai mare pondere (58,2%), urmată de produsele provenite din Ucraina (20%) şi Moldova (14,9%).

Poliţia locală şi Jandarmeria trebuie să primească atribuţii specifice întrucât comerţul ilegal cu ţigarete se desfăşoară în zona de competenţă a acestora - pieţe, oboare, staţii de metrou.

 

×