Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, declara, pentru Jurnalul National, ca, in momentul de fata, nu se intrevede pericolul iminent ca bancile din Romania sa aiba nevoie de sustinere financiara din partea statului. 'Suntem intr-o criza de supraconsum si nu se intrevede acel avant care sa lanseze un nou ciclu de crestere economica. Inca nu avem motive de ingrijorare, dar, BNR este pregatita cu mai multe etape de masuri care sa asigure functionarea bancilor care s-ar afla sub presiune, fara a se umbla la buzunarele contribuabililor', sustine Vasilescu.
Oficialul BNR a fost rugat sa comenteze recentul incident semnalat de BBC, avand in prim plan una dintre cele mai mari banci ale lumii – JP Morgan, din Statele Unite. Conducerea JP Morgan a admis, ieri, cu seninatate, ca tocmai a pierdut doua miliarde de dolari, prin 'greseli, neglijenta si prostie'.
Vasilescu s-a ferit sa comenteze explicatiile halucinante ale directorului executiv al JP Morgan, dar a spus ca ar trebui respectata 'regula Volker, care este de bun simt si prevede ca nicio banca nu se poate lansa in investitii speculative, jucandu-se cu depozitele clientilor si fara ca acestia sa beneficieze (in caz de succes – n.r.)'.
Consilierul guvernatorului a mai comentat asertiunea profesorului Mark Williams, de la Boston University, cum ca 'platitorii de taxe si impozite ar trebui sa fie atenti cu privire la aceste pierderi provenite din tranzactiile bancilor. In ultima instanta contribuabilii trebuie sa salveze aceste banci prea mari sa cada'. Vasilescu considera ca nu se poate afirma, cu tarie, ca salvarea bancilor de catre SUA si UE, cu bani publici, este un demers util. 'E prea devreme sa concluzionam daca a fost bine sau nu ca s-a intervenit pentru salvarea marilor banci. Doar istoria va putea da un verdict'.