x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Veşti proaste de la BERD

Veşti proaste de la BERD

de Adrian Stoica    |    02 Oct 2020   •   10:30
Veşti proaste de la BERD

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a înrăutăţit estimările privind evoluţia economică a României în 2020 şi în 2021, ca rezultat al crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19), potrivit unui raport al instituţiei financiare internaţionale care vizează economiile emergente în care investeşte. Conform acestor estimări, economia României ar urma să înregistreze anul acesta o scădere cu 5%, faţă de un declin de 4% previzionat în mai. 

 

Comparativ cu România, scăderi mai mari ale economiei sunt estimate pentru acest an în Slovacia - 8%, Slovenia - 8,3%, Grecia - 7,9%, Cipru - 5,6%, Ungaria - 5,8% şi Letonia - 5,1%. Pentru 2021, instituţia financiară se aşteaptă la o expansiune cu 3% a PIB-ului României, comparativ cu un avans de 4% previzionat în mai. Economistul-șef al BERD, Beata Javorcik, a spus că economia s-a contractat brusc în toate regiunile BERD în al doilea trimestru al anului 2020. „În multe economii, contracția a fost mai mare decât scăderile observate în timpul crizei financiare globale. Viteza de redresare este de așteptat să fie similară cu cea observată în urma acelei crize, urmând ca economiile să revină la nivelurile pre-pandemice spre sfârșitul anului 2021”.


În luna mai, BERD estima că economia României va înregistra anul acesta o scădere de 4%, faţă de un avans de 3,2% previzionat în noiembrie 2019. Pentru 2021, BERD se aşteaptă la o expansiune de 4% a PIB-ului României.
 

×