x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie VEŞTI RELE: UE a intrat în recesiune

VEŞTI RELE: UE a intrat în recesiune

de Daniela Ivan    |    15 Noi 2008   •   00:00

Economia Uniunii Europene a intrat în prima recesiune după 15 ani de creştere continuă. Produsul Intern Brut a coborât cu 0,2% în trimestrul trei faţă de trimestrul anterior. Liderii celor mai mari naţiuni se întâlnesc la Washington pentru a discuta modalităţile de limitare a crizei.

Contracţia se simte în costul creditelor, în scăderea valorii euro şi deschide calea unor majorări a impozitelor. Companiile simt scăderea vânzărilor, a profiturilor şi sunt nevoite să disponibilizeze angajaţi pentru a face faţă recesiunii. “Situaţia se înrăutăţeşte rapid. Nu se întrevede nici o revigorare înainte de anul 2010”, a declarat Nick Kounis, economist la Fortis Amsterdam, citat de Bloomberg. Piaţa auto europeană a suferit un mare şoc, după ce vânzările de autoturisme s-au redus cu 15% în luna octombrie faţă de luna anterioară.

Economia germană, cea mai mare din Europa, s-a contractat în cel de-al treilea trimestru cu 0,5%, economiştii confirmând că ţara traversează cea mai severă recesiune din ultimii 15 ani. Şi Italia şi Irlanda au intrat în recesiune, iar economia Spaniei a scăzut cu 0,3% în ultimul trimestru. Şi creşterea din Ţările de Jos şi Portugalia a stagnat. Surprinzător, economia franceză a crescut cu 0,1%, în ciuda prognozelor care prevedeau o scădere cu 0,1%, conform datelor Eurostat.

×
Subiecte în articol: economic