x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vezi ce amenzi rişti dacă nu ţi-ai asigurat locuinţa!

Vezi ce amenzi rişti dacă nu ţi-ai asigurat locuinţa!

08 Mar 2011   •   16:03
Vezi ce amenzi rişti dacă nu ţi-ai asigurat locuinţa!
155374-.jpgDeşi Ministerul Administraţiei şi Internelor a anunţat, la sfârşitul anului trecut, că asigurarea locuinţelor va deveni obligatorie abia de la jumătatea lui 2011, şi nu pe 15 ianuarie cum se ştia iniţial, autorităţile nu au luat măsuri pentru a pune în practică acest lucru.

"Acela a fost doar un comunicat şi punct. Nu are nicio valoare juridică. Doar dacă ar fi fost transpus într-un act normativ ar fi putut produce efecteŢ, a explicat pentru B365.ro Marius Bulugea, preşedintele PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale), care a precizat că prevederile Legii 260/2008 sunt încă în vigoare.

Astfel, proprietarii de locuinţe care nu au încheiată o asigurare obligatorie sau una facultativă ar putea primi sancţiuni contravenţionale.

Amenda pe care o pot primi proprietarii din Bucureşti variază între 100 şi 500 de lei, sancţiunile contravenţionale fiind aplicate de primăriile de sector.  "Scopul legii nu este de sancţionare. Însă primarii de sector sunt cei care vor decide dacă şi cum vor aplica aceste amenzi", a completat Bulugea.

În cazul în care proprietarul unei locuinţe deţine deja o poliţă de asigurare facultativă, acesta este nevoit să încheie una obligatorie după expirarea valabilităţii celei dintâi. "PAID nu alege. Obligativitatea există şi rezidă în textul legii. La prima aniversare a poliţei facultative trebuie să intre poliţa obligatorie", a mai spus Bulugea.

Cât costă o poliţă obligatorie

Suma asigurată depinde de tipul construcţiilor. Sunt construcţii clasa A (structura de rezistenţă din beton armat, metal sau lemn cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă sau orice alte materiale rezulate în urma unui tratament termic şi/sau chimic) pentru care se plătesc anual 20 de euro şi sunt construcţii clasa B (construcţie cu pereţi exteriori din caramidă nearsă sau orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic) pentru care se plătesc 10 euro anual, echivalent în lei.

Primele de asigurare sunt încasate la emiterea poliţelor de către asigurătorii autorizaţi (membrii ai PAID) şi, ulterior, transferată către PAID. Sumele colectate stau la baza despăgubirilor ulterioare.

×