x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Viaţă de român: salarii mici şi preţuri mari

Viaţă de român: salarii mici şi preţuri mari

de Valentin Gros    |    26 Iun 2019   •   11:40
Viaţă de român: salarii mici şi preţuri mari
Sursa foto: tommaso79/Getty Images/iStockphoto

Deşi au venituri mai mici, românii plătesc mai mult decât polonezii, cehii, slovacii sau ungurii pentru categorii de bunuri şi servicii cum ar fi întreţinerea locuinţei, transportul personal şi comun, comunicaţii, băuturi alcoolice şi ţigări. Explicaţiile oferite de specialişti vizează faptul că noi nu avem pieţe cu adevărat concurenţiale în aceste domenii.

Viaţa în România este ieftină la unele grupe de produse şi servicii, în condiţiile în care nu depăşim media UE la nicio categorie de preţuri sau tarife.

Ne clasăm pe ultimul sau penultimul loc din UE (înainte de Bulgaria, ţară cu venituri mai mici) la preţurile pentru hrană, recreere şi cultură, mobilă, îmbrăcăminte, hoteluri şi restaurante.

În schimb, la alte secţiuni depăşim state din estul Europei cu standard de viaţă mai ridicat. La cheltuielile cu locuinţa (chirii, întreţinere şi reparaţii, facturile de apă, termoficare, electricitate), România se află la 38,8% din media Uniunii Europene, în timp ce Polonia se situează la 37,2%, după cum indică Eurostat.

Drumurile noastre costisitoare

Costurile cu transportul în comun (rutier, aviatic, maritim, feroviar) sunt în România de 55,2% din media UE, în Polonia de 54,3%, iar în Cehia de 52,8%.

În ce priveşte transportul personal (preţurile la automobile, motociclete, biciclete, excluzând costurile cu reparaţiile şi întreţinerea, piesele componenete şi combustibilii), în România costurile se ridică la 81,8%, iar în Slovacia la 79,9% din media spaţiului comunitar.

La capitolul comunicaţii (telefonie, Internet, poştă), România se poziţionează la 50,8% din media UE, în timp ce Polonia are un procentaj mai mic, de 44,8%.

Băuturile alcoolice şi ţigările sunt mai scumpe în România decât în Ungaria. Noi plătim pentru aceste bunuri 69,6%, iar vecinii de la vest, 68,6% din media Uniunii.

Cei mai prost plătiţi după bulgari

România ocupă locul 2 la cea mai slab remunerată forţă de muncă din Europa, după Bulgaria, potrivit celor mai recente date Eurostat, aferente anului 2018. La noi costul orar este de 6,9 euro, iar la vecinii de la sud de Dunăre, la 5,4 euro. Cehia are un cost orar cu personalul de 12,6 euro, Slovacia de 11,6 euro, Polonia de 10,1 euro, Ungaria de 9,2 euro. Totodată, potrivit site-ului de statistică Numbeo, ordinea este asemănătoare la salariile medii lunare: Cehia 947 euro, Slovacia 797 euro, Polonia 744 euro, Ungaria 638 euro, România 533 euro, Bulgaria 513 euro.

Nu avem ofertă internă, şi din acest motiv plătim, la unele categorii de bunuri şi servicii, preţuri mai mari decât în alte ţări, unde veniturile sunt mai mari decât la noi. Piaţa noastră nu este destul de concurenţială, încât să permită scăderea acestor costuri. E simplu. Aţi văzut, după intrarea în vigoare a Ordonanţei 114, taxa de 2%, prevăzută de acest act normativ, a apărut în factură. Acum la utilităţi avem posibilitatea de a schimba furnizorul, dar din toate analizele efectuate, constatăm că practic nu schimbăm nimic prin alegerea unui nou frunizor. Până când Consiliul Concurenţei nu depistează faptul că aceşti operatori cartelează, ei cartelează

Cristian Pârvan, secretar general la Asoaciaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

 

×