x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Videanu renunţă la banii UE

Videanu renunţă la banii UE

11 Mai 2010   •   00:00
Videanu renunţă la banii UE
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

După ce comisarul pentru dezvoltare regională l-a lăsat cu buza umflată, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a renunţat să mai aplice prin Marmosim, companie pe care o controlează, la fondurile europene gestionate exact de instituţia condusă de el.



Videanu s-a mai scuzat că decizia de a aplica pentru fonduri europene era a conducerii Marmosim, fără ca el, în calitate de acţionar, să ştie de ea. "Ca acţionar, am decis să nu las managementul Marmosim să aplice pentru fonduri europene. Aceasta era o decizie a managementului, fără ca eu, ca acţionar, să ştiu. Am decis să nu fiu de acord, pentru a evita orice comentariu cu putinţă", a declarat ministrul Videanu.

Deşi se jură că nu a ştiut, patronul Videanu tot i-a scris Comisarului pentru Dezvoltare Regională, Johaness Hahn, pentru a vedea dacă este sau nu în conflict de interese.
Hahn i-a transmis lui Videanu, răspunzând scrisorii acestuia din urmă, că în principiu nu poate combina calitatea de ministru cu cea de proprietar al unei firme care să acceseze fonduri europene, scria Mediafax, citând surse din UE. Ba, mai mult, răspunsul lui Hahn vizează orice demnitar al statului care este într-o situaţie asemănătoare.

Scrisoarea a fost transmisă la 22 aprilie. Ministerul Economiei anunţa atunci într-un comunicat că Videanu a fost informat de managementul Marmosim că societatea intenţionează să aplice pentru accesarea de fonduri europene prin Programul Operaţional Sectorial - Creşterea Competitivităţii Economice (POS-CCE). Acest program este derulat exact prin Ministerul Economiei. Videanu a evitat azi să dea un răspuns clar legat de răspunsul comisarului pentru dezvoltare, menţionând doar că acesta a fost "diplomat".

Videanu a mai cerut azi companiilor din subordinea Ministerului Economiei "să raţionalizeze" cheltuielile, iar directorii care nu vor respecta stringenţa "pleacă în minutul doi". În acelaşi timp, el a mai spus că angajaţii de la companiile de stat ar trebui să accepte o reducere a salariilor din solidaritate cu bugetarii, ale căror venituri vor scădea cu 25% de la 1 iunie.

×
Subiecte în articol: videanu redactie