x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vii cu bani de la UE

Vii cu bani de la UE

de Florina Zainescu    |    13 Dec 2007   •   00:00
Vii cu bani de la UE

Viticultorii romăni au solicitat finanţare din fonduri europene prin Programul de reconversie/restructurare a plantaţiilor de viţă-de-vie dublu faţă de suma alocată.

Viticultorii romăni au solicitat finanţare din fonduri europene prin Programul de reconversie/restructurare a plantaţiilor de viţă-de-vie dublu faţă de suma alocată. Valoarea proiectelor depuse pentru anul viticol 1 august 2007-1 august 2008 este de 40 milioane de euro, faţă de 20 de milioane de euro căt se estimează a se primi de la UE.

Viticultorii pot primi prin Programul de reconversie/restructurare a plantaţiilor de viţă-de-vie sume nerambursabile care variază intre 1.500 şi 5.775 de euro pe hectar. Unul dintre cei ce au "exploatat" această oportunitate de extindere a plantaţiilor de viţă-de-vie este oenologul Ion Puşcă. Alături de alţi trei parteneri, el a inceput, in această vară, o a doua tinereţe viticolă, infiinţănd in podgoria Murfatlar, in centrul viticol Cernavodă, o plantaţie de viţă-de-vie pe 80 de hectare: Domeniile Viticole Dr Puşcă. Terenul, concesionat de la Agenţia Domeniilor Statului, a făcut parte dintr-o fermă din fostul IAS Cernavodă şi a fost căndva acoperit cu vii mănoase. "Cănd l-am preluat era plin de boscheţi şi butuci de viţă-de-vie sălbăticită", spune Ion Puşcă. La cei aproape 66 de ani - vărstă pe care o va implini săptămăna viitoare - el nu s-a lăsat descurajat de starea deplorabilă a terenului. Iar astăzi, după aproape şase luni, pămăntul curăţat şi arat ca la carte este pregătit să "primească" butucii de vie. "Vom incepe plantările in ianuarie-februarie, in funcţie de vreme. Vom planta Fetească albă, Sauvignon, Fetească regală, Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon, Fetească neagră şi Pinot noir. Materialul săditor necesar provine de pe piaţa externă, dar şi din pepiniere romăneşti", ne-a spus Puşcă. Plantaţia va intra pe rod in patru ani. Lucrările de infiinţare a acesteia sunt estimate la 1,6 milioane de lei, iar instalarea sistemului de susţinere, conducere şi peisaj a viei la 1,7 milioane de lei. Şi aceasta e doar o parte a investiţiei.

VIITOR. "La anul vom incepe alte două noi proiecte aici. Unul vizează construirea unui combinat de vinificaţie cu o capacitate de 1,6 milioane de litri, iar celălalt - dotarea cu utilaje necesare lucrării viei şi irigarea acesteia prin picătură. Investiţia in combinat va fi de circa 4 milioane de euro, iar in cel de-al doilea proiect de 2-2,5 milioane de euro. Şi pentru realizarea acestora vom apela la fondurile europene", ne-a impărtăşit doctorul Puşcă planurile de viitor. In plus, plantaţia de viţă-de-vie va fi extinsă cu incă 70 ha.

Motivaţie

"De ce m-am apucat la aproape 66 de ani să plantez vie? Ştiţi... e ca in povestea cu bătrănul care s-a apucat să planteze un copac şi l-a intrebat vecinul: «Bade, de ce te mai chinuieşti să plantezi pomul la vărsta mata, că nu mai apuci să te bucuri de umbra şi fructele lui»... Fac asta, pentru că vreau să las ceva generaţiilor viitoare, ca să nu se piardă această tradiţie milenară"

Doctor Ion Puşcă

florina.zainescu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: economic milioane