x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Un celebru vin românesc vândut în Marea Britanie, cel mai bogat în pesticide cancerigene

Un celebru vin românesc vândut în Marea Britanie, cel mai bogat în pesticide cancerigene

de Redacția Jurnalul    |    14 Dec 2023   •   23:00
Un celebru vin românesc vândut în Marea Britanie, cel mai bogat în pesticide cancerigene
Sursa foto: Hepta

În prag de sărbători, consumatorii neștiutori ar putea să consume substanțe chimice toxice atunci când se bucură de băutura preferată, deoarece un studiu arată că vinurile vândute de către lanțurile de magazine din Marea Britanie precum Sainsbury's, Marks and Spencer și Asda conțin pesticide care pot cauza cancer.

Potrivit unei analize de laborator efectuate de guvern asupra a 72 de vinuri, majoritatea (49) conțineau urme ale cel puțin un pesticid, în timp ce un vin alb denumit Feteasca Regala de la compania românească Cramele Recaș conținea chiar șase pesticide diferite. Pe lista vinurilor toxice se află și un vin din Moldova, Myton Hill Pinot Grigio White Wine.  

În total, au fost descoperite 19 pesticide, inclusiv șase asociate cu dezvoltarea cancerului. Organizația non-profit Pesticide Action Network UK (PAN UK), cu sediul în Brighton, a analizat rezultatele programului guvernamental de testare a reziduurilor.

„Iubitorii de vin nu ar trebui să se expună la o varietate de pesticide periculoase atunci când doresc să savureze o băutură", a declarat cercetătorul PAN UK, Nick Mole. „Sectorul de vinuri organice prosperează, dovedind că este 100% posibil să se producă vin fără a depinde de substanțe chimice toxice."

Datorită cererii mari de vin, crescătorii de struguri folosesc pesticide pentru a ține la distanță dăunătorii care pot afecta recolta, cum ar fi insectele și ciupercile. Cu toate acestea, substanțele chimice toxice pot contamina solul, rămân pe struguri și ajung în produsul finit.

Potrivit lui Mole, cel mai sigur mod de a vă asigura că nu consumați pesticide odată cu vinul este să "beți organic". Vinul organic, etichetat ca atare cu un logo de la Soil Association sau o organizație similară, este produs fără pesticide sau substanțe chimice sintetice.

Cele 72 de vinuri testate au fost luate de pe rafturile supermarketurilor britanice și proveneau din diferite țări și de la diferiți producători.

„Marea provocare este că nu poți să afli prin vedere, gust sau miros dacă există reziduuri de pesticide în vinul tău", a explicat Mole la Daily Mail.

Studiul arată o creștere dramatică a proporției de vinuri care conțin mai mult de un pesticid - de la 14% în 2016 (ultima dată când vinul a fost testat) la 50%.

PAN UK susține că guvernul ar trebui să extindă testarea reziduurilor de pesticide, nu doar pentru vin, ci și pentru toate produsele consumate de publicul britanic.

„La nivel practic, guvernul ar trebui să susțină și să încurajeze mai multă producție organică în Regatul Unit, fie că este vorba de podgorii, fructe și legume sau orice altceva", a afirmat Mole. „Mai mult organic ar însemna o reducere semnificativă a numărului de reziduuri de pesticide pe care publicul le consumă și ar ajuta, de asemenea, la atingerea obiectivelor referitoare la climat și biodiversitate care trebuie cu disperare realizate."

Piersicile și nectarinele, cele mai contaminate fructe

PAN UK a dezvăluit, de asemenea, cele 12 fructe și legume cel mai probabil să fie contaminate cu mai multe pesticide - cu piersici și nectarine pe primul loc, ambele având cea mai mare procentaj de mostre cu mai multe reziduuri de pesticide prezente - 85%.

Acestea au fost urmate de struguri (84%), căpșuni (83%), cireșe (81%), spanac (73%) și mere (72%).

Reacția Cramelor Recaș

„Am citit ce scrie în ziar acolo și în opinia mea e plin de gogomănie, cineva care vrea să să promoveze în speță un anumit tip de produse, adică produse bio și încearcă să afirme că toate produsele făcut cu agricultură normală sunt periculoase, toxice, scrie acolo.

Este fals! Deci în opinia noastră nu e nimic rău cu lucrul ăsta. Faptul că sunt mai multe tipuri de pesticide folosite e o practică. Normal este ca și cu antibioticele, variem produsele pe care le folosim ca să nu devină planta imună la ele. Sunt undeva 7-10 tratamente pentru vii în fiecare an.

Ei nici n-au spus acolo că sunt depășite cantitățile permise legal. Noi știm sigur că nu s-a depășit. Noi testăm toate produsele noastre în fiecare an pentru limitele astea. Folosim numai produsele care sunt permise de Uniunea Europeană care sunt testate și autorizate după un foarte lung proces”, a declarat Philip Cox, directorul comercial al Cramelor Recaș, pentru Știrile Pro TV.

 

×