Producatorii romani de vin au exportat anul trecut licoare bahica in valoare de 12 milioane de euro.
Valoarea de anul trecut a exporturilor din viticultura s-a cifrat la o suma de 12 milioane de euro, ceea ce a insemnat circa 6% din valoarea totala a exporturilor agricole realizate de Romania. Exporturile au fost indreptate mai ales spre piata Uniunii Europene (Germania, Belgia), tarile nordice (Finlanda), America de Nord (SUA, Canada), dar si pentru piata Europei de Est.PRODUCTIE. Suprafata totala cultivata cu vita-de-vie roditoare anul trecut de tara noastra a fost de 238.300 de hectare, iar productia totala de struguri s-a situat la 1,1 milioane de tone, cu 25.000 de tone mai mult ca in 2002. Din sortimentul soiurilor nobile pentru struguri de vin, 73,6% reprezinta soiurile pentru vinuri albe si 26,4% soiurile pentru vinuri rosii. Intre tarile cu traditie in viticultura si vinificatie din Europa, Romania ocupa locul cinci, raportat la suprafata viticola existenta si locul sase la productia de struguri si vin.
VIE BATRANA. Desi la suprafetele cultivate stam bine, podgoriile romanesti au probleme cu varsta. Din totalul suprafetelor cu vii pe rod de 242.700 hectare in ianuarie 2001 existau 57.739 ha (23,8%) cu vii in varsta de 11-20 ani si 132.387 ha (54,6%) cu vii in varsta de peste 20 ani, imbatranirea culturilor fiind una dintre cele mai strigente probleme. Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului (MAPAM) este in faza de finalizare a Registrului Plantatiilor Viticole, urmand ca in luna martie sa fie definitivat intregul proces. Registrul plantatiilor va cuprinde fisele tehnice ale tuturor parcelelor cultivate cu vita-de-vie: suprafete, proprietar, soiul cultivat, varsta viei. De asemenea, reducerea consumului de vin sub 21 l/ cap de locuitor pe an favorizeaza, conform MAPAM, consumul de bauturi spirtoase, alimentat si de piata neagra a bauturilor spirtoase, care permite vanzarea acestora la preturi mai accesibile decat vinul.
PRETURI. Capitala a
ajuns anul trecut sa produca
vinuri, prin micii producatori,
care au avut la dispozitie o
suprafata plantata cu vita-de-vie de 14.388 ha. Pe piata
libera, micii producatori au
comercializat vinul imbuteliat
cu preturi cuprinse intre
35.000 si 40.000 lei/litru,
vinul vrac - 15.000 lei/litru,
strugurii avand un pret de
aproximativ 6.500 lei/kg. Din
lipsa de educatie insa, in
mediul rural, consumatorii
nu fac vreo distinctie intre
vinul nobil si cel de hibrid.
( CATALIN BUDESCU
)