Chiar dacă ideea de "Black Friday" (sau ziua cu cele mai mari promoţii) este nouă pentru români, conceptul a devenit din ce în ce mai popular deschizând gustul pentru marea vânătoare de oferte.
Anul trecut, magazinele online precum: domo.ro, emag.ro, flanco.ro sau koyos.ro au fost asaltate pâna la blocarea sistemelor pentru multe minute. Stocurile au fost epuizate rapid, iar vizitele pe site-urile respective au crescut exponenţial.
Anul acesta "Vinerea Neagră" pică pe 23 noiembrie, începe la ora 5 dimineaţa şi se termină la miezul nopţii.
Reducerile de anul trecut au fost între 70% şi 80% pentru tablete, laptopuri, televizoare LCD şi telefoane mobile iar încasările retailerilor pe online au fost de multe sute de milioane de euro.
După Vinerea Neagră va urma Cyber Monday care este dedicată exclusiv promoţiilor pentru produsele electronice.
În Vinerea Neagră vor fi reduceri nu numai on-line ci şi la rafturile retailerilor de unde se vor putea procura produse din cea mai variata gamă.
Şi anul acesta magazinele online anunţă reduceri de cel puţin 70% pentru diferite produse din ofertă.
Pentru cine este interesat să facă cumpărături din alte ţări este de ţinut minte că trebuie să se intereseze dacă nu vor fi puşi să plătească taxe în plus faţă de preţul afişat pe site-uri. Cumpărăturile din Uniunea Europeană nu sunt suprataxate nici vamal şi nici prin TVA, dar dacă produsele depăşesc o anumită dimensiune sau greutate vor fi taxate de Poşta Română. Bunurile pot fi cumpărate prin carduri VISA sau Mastercard. eBay şi Amazon au filiale în Europa de unde românii pot face cumpărături online.
Conceptul de Black Friday provine din SUA şi marchează începutul promoţiilor pentru cumpărăturile de Crăciun. Cu toate că acea zi nu este liberă, angajatorii americani oferă angajaţilor lor zi liberă ca parte din concediul de Ziua Recunostinţei.