Delegaţia FMI a găsit ieri la Bucureşti un leu slab, o ţară guvernată interimar şi sute de agricultori în stradă. Reprezentanţii Fondului trebuie să hotărască dacă România merită să primească cea de-a treia tranşă a împrumutului, de 1,5 miliarde de euro.
Decizie greu de luat, pentru că de aceasta depinde soarta monedei naţionale, pensiile şi salariile bugetarilor. După cum se ştie, jumătate din banii de la FMI, adică 750 de milioane de euro, vor merge la Banca Naţională a României (BNR) pentru susţinerea leului. Dacă banii nu vor intra, credibilitatea monedei naţionale se va prăbuşi. Deja instabilitatea politică a făcut ca euro să atingă cel mai înalt nivel din acest an, ajungând la 4,2995 lei/euro. Cealaltă jumătate din bani are ca destinaţie Trezoreria şi va fi utilizată pentru plata pensiilor şi salariilor.
Cea mai mare problemă este că reprezentanţii Fondului nu prea au cu cine să discute. Premierul interimar, Emil Boc, nu mai are susţi-nere politică şi deci nu mai poate da asigurări experţilor FMI că va duce la bun sfârşit măsurile discutate şi stabilite. Este şi motivul pentru care se întâlnesc şi cu reprezentanţii celor trei mari partide din România, PSD, PNL şi PD-L. Reprezentanţii FMI, alături de cei ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale, au cerinţe clare. Comisia Europeană a avertizat deja că următoarea tranşă programată pentru ultimul trimestru din acest an nu va putea fi plătită decât după ce bugetul pentru 2010 va fi aprobat şi dacă acesta va include reducerile de cheltuieli bugetare. Totuşi, Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, a declarat ieri că nu este un capăt de ţară dacă nu se respectă întocmai calendarul stabilit de FMI. Acordul este şi va fi în vigoare, a spus el, precizând că, dacă ar fi existat reacţii negative, nu ar fi venit misiunea la Bucureşti. Delegaţia FMI s-a întâlnit ieri cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi a avut o primă discuţie, la nivel de experţi, cu reprezentanţii Finanţelor. Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat că este posibil să fie nevoie de o nouă delegaţie a Fondului care să continue negocierile după ce se va forma noul guvern. Delegaţia FMI se va întâlni cu mai mulţi lideri politici, a spus Franks, şi va continua azi discuţiile cu premierul interimar.
RĂSCOALĂ PENTRU SUBVENŢII
Ministerul Finanţelor, Ministerul Agriculturii şi Palatul Cotroceni au fost luate cu asalt ieri de sute de fermieri revoltaţi şi disperaţi că subvenţiile la care au dreptul sunt amânate sau date cu ţârâita, ca şi cum li s-ar face o favoare. Ţăranii acuză Executivul că falimentează zootehnia prin neplata subvenţiei pentru ovine şi caprine, de 44 de lei pe cap de animal, şi acordarea a doar 35% din sprijinul pentru bovine, de 571 de lei pe cap de animal. Protestul a început la ora 9:00 la Finanţe. N-a contat că acolo era aşteptată delegaţia FMI. Un alt pichet a avut loc la Ministerul Agriculturii, iar pe la 14:30 fermierii au mers la Cotroceni, nemulţumiţi de rezultatele discuţiilor de la ministere.
Ministrul intermar al Agriculturii, Radu Berceanu, a ţinut-o una şi bună că n-are bani. "Nu avem aceste sume şi avem şi delegaţia FMI. Am putea pierde două miliarde de euro pentru suma cerută de protestatari", a spus Berceanu.
În timp ce autorităţile române se plângeau că nu au cum să dea subvenţiile, Comisia Europeană a decis să permită statelor membre să acorde fermierilor ajutoare de până la 15.000 euro sub forma unei plăţi unice. Banii se pot acorda o singură dată pentru fiecare fermier până la finalul anului 2010. Deşi acţiunea are ca scop stabilizarea veniturilor fermierilor din statele UE, ea nu este cunoscută nici de ministrul Agriculturii, nici de ministrul Finanţelor, nici chiar de preşedintele Băsescu. În schimb, Băsescu le-a promis crescătorilor de animale care pichetau Palatul Cotroceni că va căuta o soluţie: imediat Guvernul a decis să aloce o tranşă de 15 lei din subvenţia de 44 de lei pentru fiecare oaie. El i-a contrazis pe câţiva dintre manifestanţi, care spuneau că există bani europeni pentru subvenţii, afirmând că fondurile comunitare nu pot avea această destinaţie.
PROTESTATAR SĂLTAT ŞI AMENDAT
Tentativa de baie de mulţime a lui Băsescu a devenit un vuiet de fluierături şi huiduieli. Însă "tupeul" fermierilor nu a scăpat nepedepsit: un bărbat aflat printre protestatarii de la Cotroceni a fost ridicat de jandarmi, dus la Poliţie şi amendat pentru că i-a adresat injurii şefului statului. Bărbatul îl acuzase pe Băsescu că nu i-a rezolvat o problemă cu o casă naţionalizată. În replică, preşedintele l-a acuzat că a venit "sub influenţa băuturilor alcoolice să se întâlnească cu el".
Citește pe Antena3.ro