x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vizită tensionată a lui Videanu la Gazprom

Vizită tensionată a lui Videanu la Gazprom

22 Mai 2009   •   00:00

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, aflat în vizită la Moscova, s-a întâlnit cu conducerea Gazprom într-o atmosferă tensionată, generată de declaraţiile oficialilor ruşi.



Adriean Videanu s-a întâlnit în zilele 20-21 mai  cu mai mulţi oficiali, cu care a discutat probleme energetice. Vizita s-a intersectat cu începerea Summit-ului UE-Rusia, care se desfăşoară la Habarovsk, în Extremul Orient rus. Rusia a anunţat că va cere explicaţii cu această ocazie cu privire la acţiunile României legate de Republica Moldova şi că este "extrem de nemulţumită". Summit-ul are ca principale domenii pe agendă exact problemele energetice şi barierele comerciale dintre blocul comunitar şi statul rus.  

Potrivit unui comunicat al Ministerului român al Economiei, "Gazprom a solicitat suportul tehnic pentru activităţile de foraj în Marea Neagră în vederea construirii conductei South Strean". Videanu a asigurat gigantul rus de disponibilitatea României pentru aceste activităţi.

RECTIFICARE
La o oră distanţă Ministerul Economiei a revenit asupra comunicatului, dând o erată prin care schimbă datele problemei. "Ministrul Videanu a prezentat conducerii Gazprom oportunităţile de colaborare în proiecte vizând construirea unor centrale pe gaze pentru producerea energiei electrice, având în vedere obiectivul României de a produce energie electrică în astfel de centrale. În cadrul întâlnirii, reprezentanţii Gazprom au solicitat României acordul pentru furnizarea unor date tehnice în vederea construirii conductei South Stream, primind asigurările ministrului român al Economiei cu privire la disponibilitatea transmiterii acestora, în conformitate cu tratatele internaţionale în vigoare", se arată în comunicatul retransmis de Ministerul Economiei. Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a spus că demersul nu înseamnă o invitaţie pentru România de a participa la proiect. "În privinţa dimensiunii politice a acestui proiect, nu ne putem pronunţa, pentru că niciodată nu am fost invitaţi oficial", a declarat Videanu.

×
Subiecte în articol: economic videanu