x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vlădescu caută un miliard de euro de la băncile româneşti

Vlădescu caută un miliard de euro de la băncile româneşti

30 Iun 2010   •   00:00

România caută să împrumute în iulie 4,65 miliarde de lei (peste un miliard de euro) prin şapte emisiuni de titluri de stat pe piaţa internă, din care doar 900 de milioane de lei reprezintă împrumuturi pe termen lung, restul fiind pe perioade de până la un an.



Instituţia va organiza cinci licitaţii pentru emisiuni de titluri cu scadenţe scurte, de până la un an, cu o valoare nominală de 750 milioane de lei fiecare şi va introduce o emisiune de certificate de trezorerie cu scadenţa la nouă luni.

De asemenea, Trezoreria va încerca să atragă cereri şi pentru titluri cu maturităţi mai lungi, printr-o licitaţie pentru obligaţiuni la trei ani, cu o valoare de 500 milioane de lei şi una de obligaţiuni la 10 ani, în valoare de 400 milioane de lei.
În luna iunie, Finanţele au reuşit să împrumute mai puţin de un miliard de lei, mult sub valoarea programată, de 4,6 miliarde de lei.

Emisiunea de titluri de stat reprezintă una din modalităţile prin care Ministerul Finanţelor finanţează deficitul bugetar, care nu trebuie să depăşească ţinta negociată cu FMI pentru acest an, 6,8% din PIB.
În luna mai, deficitul bugetar a crescut cu aproximativ un miliard de euro faţă de luna anterioară, ajungând la 3,1% din PIB.

Suma totală pe care Ministerul Finanţelor a împrumutat-o de la începutul anului prin vânzarea de titluri de stat este de 20,766 miliarde de lei.

×
Subiecte în articol: observator