x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vom avea o companie-mamut, care va juca după propriile reguli

Vom avea o companie-mamut, care va juca după propriile reguli

de Daniela Ivan    |    10 Oct 2018   •   12:15
Vom avea o companie-mamut, care va juca după propriile reguli

Proiectul ordonanţei de urgenţă referitoare la înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii a stârnit nemulţumire printre micii întreprinzători, care nu sunt de acord cu mai multe prevederi din lege. Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprindeprilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR), Florin Jianu, a explicat că patronatul IMM-urilor consideră că prin acest proiect sunt introduse tot felul de derogări care creează suspiciune.

Reprezentanţii CNIPMMR susţin că dacă Fondul se va înfiinţa aşa cum este prevăzut în actualul proiect, care ar putea intra în această săptămână în şedinţa de Guvern, se va crea o companie-mamut, care va putea face ce vrea cu acţiunile unor mari companii de stat. Le va putea vinde, chiar şi persoanelor fizice, fără ca nimeni să răspundă în faţa legii. Conducerea Fondului este în afara oricărui control, nu răspunde pentru deciziile sale şi are mandat pentru nouă ani.

Avalanşă de derogări

Cinci derogări au numărat cei de la CNIPMMR. Cea dintâi este că Fondul poate să subscrie capitalul social în maximum cinci ani, prin excepţie de la Legea societăţilor comerciale, care prevede un termen de 12 luni. “Se instituie astfel o discriminare în raport cu orice altă societate pe acţiuni”, a declarat Ovidiu Nicolescu, preşedinte de onoare al CNIPMMR.

A doua excepţie prevede că Fondul poate cumpăra acţiuni la orice preţ şi oricând, fără respectarea condiţiilor impuse de legislaţia privind piaţa de capital. Potrivit acesteia, Fondul nu este obligat să lanseze o ofertă publică adresată tuturor deţinătorilor de valori mobiliare, la un preţ echitabil, atunci când cumpără acţiuni.

Cea de a treia derogare care-i nemulţumeşte pe întreprinzători este că Fondul va putea vinde oricui, chiar şi persoanelor fizice, acţiuni la societăţile deţinute total sau parţial de stat, fără nicio procedură.

În al patrulea rând, Fondul nu trebuie să respecte prevederile OG nr. 64-2001 prin care societăţile cu capital majoritar de stat au obligaţia să repartizeze minimum 50% din profitul brut la buget. “În acest fel, Fondul nu mai are nici obligaţia de a constitui rezerve sau de a acoperi pierderile din anii precedenţi. Prin urmare, banii rămân exclusiv la dispoziţia Fondului, care poate face orice doreşte cu ei, neexistând nicio răspundere a Directoratului sau Consiliului de Supraveghere în această privinţă”, a declarat Nicolescu.

În ultimul rând, conducerea Fondului este în afara oricărui control, nu răspunde pentru deciziile sale şi este aleasă pentru nouă ani.

Fondul are în portofoliu 33 de companii de stat, cele mai profitabile. Capitalul social subscris integral se ridică la 9 miliarde de lei.

“Prin numeroase derogări de la o serie de legi s-a dorit crearea unei situaţii privilegiate pentru un Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, care este o societate pe acţiuni şi care administrează activele statului. Mandatele celor care fac parte din Adunarea Generală sunt de nouă ani de zile. Cum ar fi ca oricare dintre noi să primească un astfel de mandat, să iasă la pensie?”

Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR

 

 

 

×
Subiecte în articol: Fondului Suveran de Dezvoltare