Piaţa de lacuri şi vopsele va depăşi 200 de milioane de euro in acest an. Motorul creşterii este boom-ul din construcţii, dar şi consumul incă mic pe cap de locuitor care plasează Romănia pe ultimele locuri in UE.
Vopselele lavabile şi cele decorative sunt din ce in ce mai solicitate de romănii care-şi renovează sau işi schimbă locuinţele. Piaţa lacurilor şi vopselelor va creşte anual cu minimum 20% şi se va dubla pănă in anul 2011, conform unui studiu de piaţă realizat de compania Interbiz Group, publicat de Research and Markets. Dacă anul trecut cifra de afaceri din această industrie s-a situat la 160 de milioane de euro, in acest an va depăşi 200 de milioane de euro, iar creşterea va continua şi va atinge 500 de milioane de euro in 2011. Un romăn consumă in medie intr-un an circa 6,5 kilograme de vopsea, de două ori mai puţin decăt un ungur, care consumă 13 kilograme. "Spre comparaţie, anul trecut, consumul de vopsea a fost de 15 kilograme pe cap de locuitor in Polonia, ajungănd in Germania la 17 kilograme, iar in Italia la 25 de kilograme", se arată in studiul citat.
INVESTIŢII. Intr-o industrie concurenţială in care activează peste 30 de producători şi 30 de importatori, cotele de piaţă se ţin cu investiţii. Fabryo, unul dintre primii trei producători, va deschide la Popeşti-Leordeni o fabrică de vopsele lavabile şi pe bază de solvenţi, care va avea o capacitate zilnică de circa 250 de tone. Valoarea totală a investiţiei este evaluată la 15 milioane de euro. Şi Atlas, care ţinteşte o cotă de 15% pe piaţa de vopsele, a deschis recent o fabrică in comuna Tunari. Noua capacitate de producţie este de 50.000 tone de vopsea lavabilă şi tencuieli şi de 150.000 de mp de polistiren extrudat.Valoarea investiţiei este de aproximativ 6,5 milioane de euro. Producătorul Daw Benţa va investi in acest an 2,7 milioane de euro.