x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vrei să fii poştaş? Trebuie să ai cal și să-ți faci casa Poştă

Vrei să fii poştaş? Trebuie să ai cal și să-ți faci casa Poştă

de Daniela Ivan    |    06 Iun 2018   •   08:24
Vrei să fii poştaş? Trebuie să ai cal și să-ți faci casa Poştă

După ce a disponibilizat peste 10.000 de salariaţi în zece ani, acum Poşta caută să facă angajări, însă din cauza salariilor foarte mici şi a condiţiilor draconice de muncă multe posturi rămân neocupate. Pe site-ul instituţiei există o listă cu peste 350 de locuri libere, unele de agent poştal în localităţile unde nu mai există unităţi poştale. Însă pretenţiile sunt cât carul. Doritorii trebuie să-şi facă casa Poştă, să suporte cheltuielile cu utilităţile şi să deţină cal şi căruţă sau măcar o bicicletă cu care să se deplaseze pe uliţe.

Lucrătorii poştali au viaţă grea, trebuie să ducă lunar pensiile în orice colţ al ţării, locuri unde oamenii nu au nici carduri şi nici bancomate de unde să-şi ridice pensiile. Dintr-o reţea care acoperea tot teritoriul ţării, cu prezenţă poştală în fiecare comună, acum se mărşăluieşte pe zeci de kilometri până la prima agenţie sau ghişeu rural. În urmă cu zece ani, Poşta avea 7.123 de oficii poştale deservite de 35.800 de salariaţi, din care 6.219 era în mediul rural. Astăzi mai sunt numai 5.679 de subunităţi poştale deservite de 25.000 de angajaţi din care în sate şi comune au mai rămas numai 4.500. În aceste condiţii, Poşta caută să angajeze agenţi poştali dispuşi să-şi transforme casa în oficiu poştal, să umble toată ziua ca să ducă pensii, scrisori şi colete în satele învecinate.

“Cum să aibe poşta salariaţi în comune? Te angajează cu condiţia ca sediul poştei să fie la tine acasă, cu cheltuieli plătite de tine”, ne-a spus Angela Adamiță, care a vrut să participe la un concurs de angajare.

Conducerea Poştei a confirmat această informaţie şi a spus că pentru acest tip de subunitate criteriile de înfiinţare prevăd ca agentul poştal să pună la dispoziţie spaţiul unde se desfăşoară activitatea sau să-l închirieze. “Postul la care faceţi referire este de agent poştal, nu de factor poştal. Agenţiile poştale se organizează în mediul rural, în localităţile în care nu există alte subunităti poştale şi execută toate serviciile ce fac obiectul activităţii de poştă”, se arată în răspunsul pe care l-am primit de la Poşta Română. În document se mai arată că “pentru condiţiile specifice ale agenţiilor poştale, implicit de funcţionare în spaţiul pus la dispoziţie de salariatul poştal, acesta beneficiază de un sistem de salarizare diferit faţă de toate celelalte funcţii operative, printr-o componentă în plus la salarizare, cota variabilă, în funcţie de veniturile realizate”.

Poşta este furnizor de serviciu universal şi are obligaţia să asigure puncte de acces, deservite de personal, în toate localităţile care au minim 1.500 de locuitori. În plus, trebuie să asigure în fiecare localitate, cel puţin o colectare şi cel puţin o livrare în fiecare zi lucrătoare

Poştaşii au salarii foarte mici. Un angajat cu 30 de ani vechime câştigă 1.400 de lei net, iar unul care lucrează de 10 – 15 ani ia 1.200 de lei. Pentru aceşti bani, poştaşii sunt nevoiţi să lucreze de dimineaţa până seara pentru a putea acoperi zone rămase fără oficii poştale

×
Subiecte în articol: cum te faci postas