x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 2022, anul-dezastru

2022, anul-dezastru

de Adrian Stoica    |    27 Ian 2023   •   07:20
2022, anul-dezastru

Dezastrele naturale, multe dintre ele determinate de schimbările climatice, au provocat pierderi economice globale de 313 miliarde de dolari în 2022, iar 31.300 de persoane și-au pierdut viața, estimează Aon, unul dintre cei mai mari brokeri de asigurări la nivel mondial, în raportul său anual. Au fost înregistrate 421 de dezastre notabile, iar companiile de asigurări s-au confruntat cu cel de-al cincilea cel mai costisitor an din istorie. Din valoarea totală a pagubelor, doar 132 de miliarde au fost asigurate, marcând un decalaj de protecție de 58%. De asemenea, anul 2022 a fost al șaselea cel mai cald an din istorie de când se fac măsurători, temperatura fiind cu 0,86 de grade Celsius peste media secolului XX.

Potrivit raportului intitulat „Vremea, Clima și Catastrofe în 2022”, 75% din pierderile asigurate la nivel global au avut loc în Statele Unite din cauza uraganului Ian, care a lovit Florida în septembrie 2022, provocând daune asigurate cuprinse între 50 și 55 de miliarde de dolari din totalul pierderilor economice de 95 de miliarde de dolari. Uraganul Ian este al doilea cel mai scump dezastru natural cu care s-a confruntat vreodată sectorul asigurărilor la nivel mondial, după uraganul Katrina. În Australia, pierderile asigurate legate de inundații au atins un nivel-record de 4 miliarde de dolari, în condițiile în care uraganul La Niña și-a prelungit impactul și în 2022, provocând ploi severe și inundații în întreaga țară. De asemenea, în Pakistan, sezonul musonic a provocat precipitații cu 175% peste medie în perioada iulie-septembrie, a precizat Aon.

Aproximativ 31.300 de decese

Din cauza dezastrelor naturale, anul trecut se estimează că și-au pierdut viața 31.300 de persoane, numărul lor fiind însă sub media secolului XXI (73.200 de persoane). Această cifră nu ține însă cont de decesele provocate în China de căldurile foarte mari, datele nefiind disponibile la ora realizării raportului Aon. Aproximativ două treimi din decese pot fi atribuite direct valurilor de căldură care au lovit Europa în iunie și iulie, mai precizează raportul. De asemenea, mii de persoane au murit din cauza inundațiilor care au afectat India, Pakistan, Nigeria, Africa de Sud, China și Brazilia. Reducerea numărului de victime provocate de calamitățile naturale este pus pe seama îmbunătățirii prognozelor, a strategiilor de evacuare, dar și a creșterii gradului de conștientizare a populației. 

Europa, măturată de furtuni și de secetă

Cel mai important eveniment pentru industria asigurărilor din Europa a fost o succesiune de furtuni care au afectat continentul în februarie. Furtunile Dudley, Eunice și Franklin au dus la pierderi agregate asigurate de 4,7 miliarde de dolari. Eunice a fost cea mai intensă dintre cele trei și a devenit cea mai costisitoare furtună care a afectat Europa de la Xynthia, în 2010. În cursul acestei furtuni s-a înregistrat o viteză a vântului de 196 km/oră în Anglia, cea mai mare înregistrată vreodată în această țară. Furtunile severe au dus, de asemenea, la pierderi peste medie pentru asigurători, aici fiind incluse și furtunile cu grindină care s-au abătut asupra Franței în lunile mai și iunie. În plus, raportul mai amintește de seceta care a afectat o mare parte a continentului și valurile mortale de căldură din iunie și iulie. Toate acestea au făcut ca anul 2022 să fie în Europa al treilea cel mai costisitor an înregistrat de companiile de asigurări, după 2013 și 2021.

Sute de hectare de pădure, arse

Europa nu a fost ocolită anul trecut nici de incendiile de pădure. Conform datelor sistemului european de informare privind incendiile forestiere (EFFIS), întinderea totală afectată de incendiile forestiere în Uniunea Europeană în 2022 a fost a doua cea mai mare din acest secol, după cea înregistrată în 2017. Anul trecut, cea mai mare suprafață de pădure afectată de incendii a fost în Spania - 316 hectare, iar pe locul doi se află România - 163 de hectare. Incendii majore de pădure au mai afectat țări precum Portugalia - 112 hectare, Franța - 75 de hectare și Italia - 69 de hectare.

 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×
Subiecte în articol: dezastre naturale vreme extrema