x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vremuri grele pentru imobiliar

Vremuri grele pentru imobiliar

de Daniela Ivan    |    29 Noi 2007   •   00:00
Vremuri grele pentru imobiliar
Sursa foto: Vlad Dumitrescu/

Anul 2008 va fi un anul foarte greu pentru dezvoltatorii de proiecte rezidenţiale din cauza preţurilor care au atins niveluri ridicate, precum şi a puterii de cumpărare, incă redusă, a romănilor.

Anul 2008 va fi un anul foarte greu pentru dezvoltatorii de proiecte rezidenţiale din cauza preţurilor care au atins niveluri ridicate, precum şi a puterii de cumpărare, incă redusă, a romănilor.

Piaţa rezidenţială va creşte in viitorii ani cu 48.000 de noi locuinţe amplasate in 52 de proiecte, potrivit estimărilor Colliers. Acestea vor fi livrate treptat in funcţie de nivelul vănzărilor. De exemplu, anul viitor stocul de locuinţe noi va ajunge la 6.500, in creştere cu 5.000 de unităţi faţă de nivelul din 2007, de 1.500 de locuinţe. Insă, analiştii imobiliari se tem că nu vor exista suficienţi cumpărători pentru noile apartamente in condiţiile in care 40%-50% dintre cei care au achiziţionat locuinţe in 2007 au fost speculatori străini, iar restul patroni sau oameni al căror venit lunar familial a depăşit 2.500 de euro. "Sub 10% din cumpărători au achiziţionat apelănd la un credit imobiliar sau ipotecar", a precizat Ionuţ Bordei, head of Residential Departament Eurisko.

REPOZIŢIONARE. A venit momentul ca developerii să construiască pentru clasa medie, insă preţul de vănzare a locuinţelor va creşte pănă la 2.000 de euro/mp. "Mă ingrijorează creşterea preţurilor terenurilor şi a construcţiilor. Dacă pănă acum aceste creşteri puteau fi transferate in preţul final de vănzare, vom ajunge in situaţia in care datorită ritmului foarte mare de majorare nu vom mai putea face acest lucru. Cred că un nivel de 1.500-2.000 de euro pe metru pătrat este un preţ maxim pentru ca dezvoltatorii să poată vinde in următorii şapte ani", a precizat George Mărgescu, directorul general al companiei Cefin Real Estate. El a apreciat că anul 2008 va fi un an foarte greu pentru dezvoltatori. Pentru a reduce preţurile pănă la nivelul puterii de cumpărare a romănilor, soluţia ar fi ca dezvoltatorii să incheie parteneriate cu firmele de construcţii şi să boicoteze tranzacţii cu terenuri la preţuri nereale.

VENITURI. Numai 130.000 de bucureşteni işi pot permite să cumpere o locuinţă cu un preţ cuprins intre 130.000-325.000 de euro, prin credit, a declarat Antonela Marchievici, head of real estate department in cadrul UniCredit Ţiriac Bank. Ea a mai adăugat că venitul lunar necesar pentru achiziţia, prin credit, a unui apartament de 100.000 de euro se ridică la 1.000-1.500 de euro. De asemenea, pentru locuinţele care au preţuri de 170.000 de euro venitul lunar familiar este de minimum 2.000 de euro. Majoritatea apartamentelor noi au preţuri care pornesc de la 100.000 de euro, avănd in vedere că preţul mediu este de 1.500 de euro/mp.

daniela.ivan@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: economic