x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Zeci de pensiuni din Predeal, Bran-Moeciu şi Sâmbăta funcţionează fără autorizaţii

Zeci de pensiuni din Predeal, Bran-Moeciu şi Sâmbăta funcţionează fără autorizaţii

29 Iun 2010   •   00:00

Prefectul Ion Gonţea a prezentat marţi, într-o conferinţă de presă, rezultatele verificărilor efectuate, timp de două luni, de reprezentanţi ai Corpului de control al prefectului, Inspectoratului de Stat în Construcţii, Protecţia Consumatorilor, ISU, Garda Financiară şi Garda de Mediu la pensiunile din Predeal, Bran-Moeciu, Sâmbăta de Sus şi Poiana Mică, potrivit Agerpres.

Controlul efectuat a vizat respectarea disciplinei în construcţii, în urbanism şi amenajarea teritoriului legată de procesul de autorizare a construcţiilor, poluarea şi deteriorarea mediului, măsuri de protecţie civilă şi gestionarea situaţiilor de urgenţă, respectarea legislaţiei privind protecţia consumatorilor, evaziunea fiscală.

Cele mai multe nereguli s-au găsit la Moeciu, unde din 99 de societăţi comerciale, persoane fizice autorizate şi neautorizate, doar 45 deţineau autorizaţii de construire iar 51 de unităţi controlate nu au făcut dovada existenţei acestui document.

În ceea ce priveşte autorizaţia de mediu, doar 38 dintre cei 99 de agenţi economici erau în regulă iar 61 nu deţineau acest document. Situaţia este şi mai gravă în ceea ce priveşte autorizaţiile PSI, doar 22 dintre cei 99 de agenţi economici având această autorizaţie.

În localitatea Bran, dintre cele 79 de societăţi comerciale, persoane fizice autorizate şi neautorizate, care desfăşoară activităţi în domeniul turismului, 52 de agenţi economici deţineau autorizaţia de construcţie iar 27 nu. Autorizaţi de mediu aveau 47 de agenţi economici iar 32 nu aveau acest document, iar autorizaţia PSI era deţinută doar de 28 de agenţi şi 51 - nu.

Au fost întâlnite şi situaţii în care erau stabilite preţuri pentru cazare cu toate că imobilul era considerat de proprietar ca fiind locuinţă personală.

În localităţile Bran-Moeciu, proprietarii pensiunilor, constituiţi în Asociaţia 'Club ANTREC Bran-Moeciu', sunt nemulţumiţi de faptul că există concurenţă neloială, prin practicarea turismului fără forme legale, dar nici nu au fost nominalizate astfel de cazuri, a spus prefectul Ion Gonţea.

Situaţia este ceva mai bună la Predeal, unde dintre cei 49 de agenţi economici, persoane fizice autorizate şi neautorizate, 49 deţin autorizaţii de construcţie şi 33 nu au putut dovedi existenţa acestora. În schimb, autorizaţie PSI aveau doar 41 dintre cei controlaţi.

La polul opus se află localitatea Sâmbăta de Sus, unde dintre 15 societăţi comerciale, persoane fizice autorizate şi neautorizate, 14 deţineau autorizaţia de construcţie, 8 aveau şi autorizaţia de mediu iar în ceea ce priveşte autorizaţia PSI, doar 5 agenţi economici aveau acest document.

În urma controlului s-a depistat faptul că la Bran în baza de date a primăriei sunt înregistrate doar 62 de pensiuni turistice iar la Moeciu - 60. În oraşul Predeal, potrivit datelor furnizate de autoritatea publică locală, sunt înregistrate 42 de construcţii cu destinaţie turistică.

Referitor la neregulile depistate, prefectul a declarat că în localităţile menţionate controlul privind disciplina în autorizarea şi executarea lucrărilor de construcţii este nu organizat şi exercitat în conformitate cu legislaţia în vigoare de către primăriile respective. Pentru intrarea în legalitate a celor găsiţi cu probleme în funcţionarea unităţilor respective, Prefectura a dat termen sfârşitul lunii octombrie.


×
Subiecte în articol: redactie