x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ziua Naţională anti-şist, blocată de refuzul primăriilor de a emite autotizaţii pentru mitinguri

Ziua Naţională anti-şist, blocată de refuzul primăriilor de a emite autotizaţii pentru mitinguri

04 Apr 2013   •   19:08
Ziua Naţională anti-şist, blocată de refuzul primăriilor de a emite  autotizaţii pentru mitinguri
Sursa foto: foto: Vlad Ursulean

În Bârlad, epicentrul protestelor de până acum, circa 1.000 de oameni s-au strâns lângă biserica Sfântul Ilie, în vreme ce în altă parte a oraşului un protest spontan a început în faţa Primăriei, din cauza faptului că aceasta nu a acordat autorizaţie pentru un miting. Oamenii au înfruntat ploaia şi au afişat bannere cu “Chevron Go Home”. Ulterior, manifestanţii s-au îndreptat spre casa primarului Constantin Constantinescu. El este cel care a fost împotriva acordării autorizaţiei pe motiv că se disturbă lucrările edilitare de pe anumite străzi. Bârlădenii sunt furioşi atât pe Constantinescu, cât şi pe Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, şi Adrian Solomon, deputat PSD, pe motiv că aceştia s-au sucit cu 180 de grade faţă de primăvara anului trecut. Prefectura din judeţul Vaslui a trimis adrese primăriilor care au emis hotărâri de consiliu local prin care se interzice exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunelor lor, potrivit Vremea Noua. În aceste adrese li se pune în vedere să îşi retragă actele normative, în caz contrar urmând a fi atacate în contencios administrativ. Acestea sunt Gherghjeşti, Puieşti, Iana, Băcani, Banca, Iveşti, Coroieşti, Suletea şI Găgeşti dar şI Alexandru Vlahuţă, Perieni, Pochidia, Pogana, Pungeşti, Tutova, Vinderei.

Primarii n-au vrut să dea autorizaţii
În Bucureşti protestul a început la 17:30 în Piaţa Universităţii deşi nici aici nu au avut autorizaţie. Organizatorii ceruseră autorizaţie pentru proteste în faţa statuilor, însă au fost refuzaţi. George Epurescu, coordonatorul protestelor din toată ţara, a declarat că va depune plângere penală. La Constanţa a fost afişat un banner pe care erau trecute rezultatele referendumurilor de anul trecut împotriva gazelor de şist. Deşi cetăţenii au votat covârşitor împotriva extracţiei gazelor de şist, referendumurile nu au fost validate din lipsa de cvorum. Protestatarii cer anularea hotărârilor de guvern prin care s-au aprobat acordurile de explorare, dezvoltare şi exploatare pentru Chevron, East West Petroleum şi Clara Petroleum. Manifestaţiile sunt organizte de 80 de organizaţii non-guvernamentale.

Redevenţe diferite
În ziua protestului, Constantin Niţă - ministrul delegat pentru energie – a declarat că gazele de şist ar putea fi impozitate diferit faţă de cele convenţionale. “Este timpul să ne apucăm serios de gazele din Marea Neagră, trebuie o lege privind redevenţele şi transportul gazelor din această zonă, lucrurile vor evolua foarte rapid acolo. La fel şi la gazele de şist, trebuie să vedem întâi dacă avem, şi abia apoi dacă le exploatăm sau nu. Se face o confuzie între explorare şi exploatare”, a afirmat Niţă. Întrebat dacă este posibil ca pentru gazele produse din Marea Neagră şi pentru gazele de şist ar putea fi impus un regim diferit de taxare faţă de cele convenţionale, Niţă a răspuns că “s-ar putea merge până acolo“. El a precizat că pentru gazele de şist nu se va stabili niciun nivel de redevenţă până când nu va începe exploatarea lor. 

×