x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ziua Z. Cine ia bani pentru panouri solare

Ziua Z. Cine ia bani pentru panouri solare

de Valentin Gros2    |    09 Iun 2020   •   10:40
Ziua Z. Cine ia bani pentru panouri solare
Sursa foto: Ben-Schonewille/Getty Images/iStockphoto

Administraţia Fondului de Mediu (AFM) va publica, în cursul zilei de astăzi, listele finale cu beneficiarii programului „Casa Verde Fotovoltaice”. Proprietarii de panouri solare instalate vor primi bani de la stat în contul energiei consumate. Producătorii din domeniu acuză că procedurile au întârziat prea mult, fapt ce i-a adus în pragul falimentului, deoarece clienții nu mai cumpără astfel de instalații cu bani proprii, așteptând să încaseze subvențiile.

 

 

Persoana fizică interesată de acest sprijin trebuie să aibă montat pe clădire un sistem fotovoltaic cu o putere de minimum 3 kW. Acesta va transmite energia în sistemul național, de unde proprietarul va recepționa energia necesară imobilului său. Va plăti suma datorată, din care i se va reduce subvenția, care poate fi de maximum 20.000 de lei și reprezintă până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile. Fondurile totale ale programului de finanțare însumează circa 113 milioane de euro.

 

Întârziere cu bucluc

 

Numărul dosarelor aprobate se ridică la 10.450, potrivit celor mai recente date anunțate de AFM (la 30 aprilie 2020). Abia după publicarea listelor finale, programul va putea fi demarat, astfel încât banii să înceapă să vină către beneficiari în mod concret. Producătorii din această piață se plâng că formalitățile au întârziat, fapt ce le creează dificultăți. „Din cauza AFM, suntem aproape în faliment. Nu știu cât mai putem rezista”, spunea, săptămâna trecută, Ionuț Chiriac, managerul unei companii de profil din Iași. „Avem peste 100 de clienți cărora ar trebui să le instalăm centrale fotovoltaice, avem materiale cumpărate, am petrecut mult timp pentru a introduce dosare în aplicația informatică a AFM și a obține diverse aprobări”, a menționat Chiriac. El arăta că acest program a redus cererea pe piață, pentru că puțini cetățeni mai doresc să-și monteze panouri din fonduri proprii.

 

Toate cele 26.000 de cereri pentru programul cu panourile fotovoltaice au fost analizate şi cred că în cursul zilei de marţi vor fi publicate. Și cele care au fost admise, şi cele care au fost respinse.

Costel Alexe, ministrul Mediului

 

 

 

Cele mai frecvente greșeli din dosare

 

AFM a publicat, pe site-ul propriu, o serie de greșeli pe care solicitanții le comit la depunerea documentației și din cauza cărora nu primesc finanțarea. Iată care sunt unele dintre cele mai frecvente motive de respingere a cererilor:

  • Lipsa unor documente obligatorii, trecute în ghidul de finanțare
  • Documentele nu sunt depuse în original, copie legalizată, copie certificată „conform cu originalul”, așa cum prevede ghidul
  • Certificatele de atestare fiscală prezintă obligații de plată la momentul depunerii dosarului de validare, sau nu sunt semnate și ștampilate
  • Certificatele de atestare fiscală și/sau certificatul constatator sunt expirate
  • Certificatul constatator este depus în formatul electronic, emis prin Serviciul INFOCERT, care nu se acceptă. Se consideră original documentul însușit prin ștampila unității și semnătura conducătorului acesteia.

 

 

×
Subiecte în articol: panouri solare