Elan Schwartzenberg, proprietarul Realitatea Media, care detine postul Realitatea TV, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca cererea insolventei initiata de compania sa este o procedura de reorganizare judiciara cu care este de acord si Sebastian Ghita, patronul Asesoft, firma care administreaza Realitatea TV.
Schwartzenberg a spus ca nu doreste falimentul Realitatea Media, dar ca procesul de insolventa poate dura circa 3 ani. El sustine ca Sebastian Ghita i-a propus un parteneriat pe care nu il exclude din discutie. Anterior, Elan Schwartzenberg a declarat pentru Jurnalul National ca Sebastian Ghita se va muta, impreuna cu postul Realitatea TV, in cladirea Willbrook, intre el si patronul Asesoft existand o intelegere privind un viitor parteneriat.
Sebastian Ghita a declarat, ieri, pentru Jurnalul National ca nu este implicat in decizia patronatului postului de televiziune si s-a exprimat critic la adresa acestuia: "Stiam de intentia domnului Elan Schwartzenberg si a societatii pe care o reprezinta, Bluelink Comunicazione. Starea de insolventa e o etapa in viata unei companii. E posibil ca Realitatea Media sa fii ajuns aici din cauza datoriilor. Imi pastrez contractul de management. Detinatorii adevarati ai unui post ca Realitatea TV sunt telespectatorii, nu orice firma care nu are habar ce inseamna industria de media".
Primul termen stabilit de instanta pentru analizarea solicitarii de insolventa a Realitatea Media este 7 septembrie, dosarul fiind inregistrat pe 2 septembrie.
Cererea insolventei nu presupune neaparat intrarea in faliment a unei companii.
Sebastian Ghita, care controleaza grupul de firme Asesoft, a preluat in octombrie 2010 managementul posturilor de radio si tv din portofoliul societatii Realitatea Media, care detine licentele audiovizuale pentru Realitatea TV, The Money Channel, Realitatea FM si Radio Guerrilla. Compania Asesoft a anuntat atunci ca intentioneaza sa faca o investitie de 75 de milioane de euro in urmatorii cinci ani in grupul controlat la momentul respectiv de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu.
Dupa mai multe luni de conflicte intre Sorin Ovidiu Vintu si Sebastian Ghita, omul de afaceri Elan Schwartzenberg a anuntat, pe 29 aprilie, ca a cumparat 91% din actiunile la Bluelink Comunicazione, actionarul majoritar al Realitatea Media, omul de afaceri detinand in prezent 82% din grupul media. Ulterior, copiii lui Sorin Ovidiu Vintu au anuntat intr-o conferinta de presa ca tatal lor nu mai este asociat in niciun fel in aceasta afacere.
Asesoft a ramas administratorul Realitatea TV, postul The Money Channel fiind administrat de Media Advertising & Sales. Willbrook, compania care detine imobilul in care ar urma sa se mute Realitatea TV, si-a anuntat intentia de a achizitiona postul Money Channel.
Elan Schwartzenberg – prieten de familie si partener de vanatoare cu Sorin Blejnar
''Am venit aici, in fata voastra, sa explic ce se intampla cu Realitatea Media, pentru a nu crede cineva ca intram in insolventa sau a nu se intelege ca este vorba de un faliment. Dupa patru luni de la achizitie, am ajuns la concluzia ca este nevoie sa initiem o procedura de reorganizare judiciara. Scopul acestei proceduri este de a apara societatea de tot ce se intampla ostil in afara ei. Procedura dureaza de obicei trei ani de zile si permite societatii, conducerii, proprietarilor, de a reorganiza tot ce se intampla acolo'', a declarat Elan Schwartzenberg, intr-o conferinta de presa.
El a aratat ca a incercat fara succes sa reesaloneze datoriile pe care Realitatea Media le are la ANAF, care se ridica la mai multe milioane de euro. Elan Schwartzenberg sustine ca este prieten de familie si ''de vanatoare'' cu seful ANAF, Sorin Blejnar, insa nu a apelat la ajutorul acestuia.
''Nu numai ca nu am reusit sa reesalonam datoria, dar functionam de mai multe luni cu conturile blocate. Mai mult, managementul societatii nu a reusit in ultimele luni nici sa-si plateasca taxele la stat. Ma refer la taxele pe salarii, TVA. Nu din rea-vointa, pur si simplu nu au mai facut fata'', a adaugat Elan Schwartzenberg.
El sustine ca in momentul in care proprietarul unei societati comerciale constata starea acesteia de insolventa, este normal sa initieze procedura de reesalonare sau reorganizare judiciara, in caz contrar administratorul poate fi acuzat de bancruta.
''Aceasta criza economica ne obliga sa ne redimensionam si acest lucru inseamna oameni, echipamente, salarii, cheltuieli. Tot ce se poate reduce la modul eficient. Eu consider ca este un gest normal de a comunica opiniei publice aceste probleme'', a precizat Elan Schwartzenberg.
Elan Schwartzenberg a precizat ca avea posibilitatea sa renunte la contractul de management cu Sebastian Ghita, dar nu a facut acest lucru, existand varianta ca acesta sa fie cooptat in actionariatul companiei.