x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Accesarea fondurilor UE, conditionate de situaţia statului de drept ?

Accesarea fondurilor UE, conditionate de situaţia statului de drept ?

27 Apr 2018   •   08:06
Accesarea fondurilor UE, conditionate de situaţia statului de drept ?

Oficiali europeni neprecizaţi au confirmat, în declaraţii acordate agenţiei Reuters, că în propunerile Comisiei Europene pentru viitorul cadru bugetar multianual al Uniunii Europene va fi cuprinsă şi condiţionarea accesării fondurilor europene de situaţia statului de drept.

 

'Va exista o condiţionalitate', a spus unul dintre interlocutorii agentiei mentionate.'Sunt lideri care cocheteaza cu alte seturi de valori', a adaugat altul, cu referire la controversatele reforme judiciare din Polonia şi la 'democraţia iliberală' promovată în Ungaria de premierul Viktor Orban, dar şi la refuzul acestor ţări de a accepta politica de deschidere faţă de migranţi.

Susţinut de Franţa, Germania şi alte state contributoare nete la bugetul comunitar, preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, va prezenta propunerile pentru cadrul bugetar multianual al UE pentru perioada 2021-2027, în care, conform oficialilor citati de Reuters, accesarea fondurilor europene în cadrul Politicii de Coeziune va fi legată de criterii privind situaţia statului de drept.

Prezentarea acestei propuneri va fi însă doar o etapă în elaborarea bugetului, care urmează să fie definitivat după negocieri ulterioare ce se anunţă dificile. Oficiali polonezi au dat de inteles ca, daca se incearca o conditionare a fondurilor UE, Varsovia ar putea bloca bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027

Pe de alta parte, unii politicieni est-europeni susţin că ideea condiţionării accesării fondurilor europene de respectarea statului de drept şi a valorilor europene este o modalitate prin care Bruxelles-ul şi guverne vest-europene vor să rezolve problema scăderii bugetului şi să poată justifica diminuarea fondurilor din Politica de Coeziune în favoarea altor politici.

Ieşirea Marii Britanii din UE va lăsa în bugetul comunitar un gol anual de 12-14 miliarde de euro. Comisia Europeană a propus deja acoperirea parţială a acestui gol prin sporirea contribuţiilor statelor membre, pentru partea neacoperită fiind însă nevoie de economii. AGERPRES

×