Doar de două ori în istoria de 25 de ani a indicelui care măsoară evoluţia Bursei de la Bucureşti a fost septembrie o lună mai slabă ca cea din 2022: în 1998 în plină criză a rublei ruseşti când indicele a scăzut cu 18% şi în 2008 când colapsul Lehman Brothers a şters 21%, notează ZF.
Astfel cu o scădere de 12% luna trecută, prin care s-au evaporat 14 mld. lei din evaluarea companiilor listate, septembrie intră în istoria pieţei de capital şi va fi cu siguranţă memorată mai ales de cei care au descoperit Bursa de pe canapea, adică investitorii veniţi de după pandemia de Covid-19. Iar asta întrucât pe lângă faptul că a fost a treia cea mai slabă septembrie din istorie a fost şi cea mai slabă lună din martie 2020 încoace.
Pe baza datelor preluate de la Bursa de Valori Bucureşti, ZF a observat că cele mai abrupte trei scăderi în septembrie au fost cele ale acţiunilor Electrica (-23%), TeraPlast (-17%), Banca Transilvania (-15%), iar la polul opus Transgaz şi BVB au fost pe plus cu 0,4% respective 8,4%.
„Pe fondul scăderilor manifestate în luna septembrie pe toate bursele, au existat , posibil, investitori mari care au preferat să marcheze o parte din investiţii. S-a văzut acest lucru în special pe TLV, BRD SNP, SNG, FP şi TRP. Mai sunt şi alte acţiuni la care este ştiut faptul că sunt deţinute de investitori mari, respectiv DIGI, AQ sau ONE care au avut parte de scăderi , dar nu la fel de importante ca cele din top 3. Un caz special a fost EL“, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare al Estinvest Focşani.
(sursa: Mediafax)