Anul trecut, România s-a angajat în listarea a 15% din Hidroelectrica până în iunie 2023 ca parte a obiectivelor convenite cu UE, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
FP deține 20% din Hidroelectrica, în timp ce statul român are 80% din acțiuni. În anul 2020, Parlamentul a interzis vânzarea acțiunilor companiilor de stat timp de 2 ani pentru că pandemia de COVID-19 ar putea micșora prețul acțiunilor, ceea ce ar duce la prejudicierea intereselor naţionale.
„Interdicţia nu ne permite să efectuăm un IPO, însă susţinem listarea întregii participaţii a Fondului Proprietatea, sau a unei părţi din ea, de cel puţin 15% pe Bursa de Valori Bucureşti. Vom vota pentru”, a declarat Virgil Popescu pentru Reuters.
Evaluarea Hidroelectrica a crescut cu 66% în 2021, de la 25,6 miliarde de lei, la 42,6 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că 15% din Hidroelectrica reprezintă 6,5 miliarde de lei, respectiv 1,3 miliarde de euro.
„Principalul nostru obiectiv este de a efectua un IPO pe Hidroelectrica, şi de a face acest lucru cât de curând posibil, deoarece compania este într-o poziţie grozavă, prin care poate beneficia în urma unei listări pe Bursa de Valori Bucureşti”, a spus Johan Meyer, manager de portofoliu al FP.
Hidroelectria produce circa 30% din energia electrică a țării prin 200 de hidrocentrale. Aceasta a ieșit din insolvenţă în 2017.
Totodată, FP are o capitalizare de 13 miliarde de lei, iar acțiunile la Hidroelectrica valoarează 8,5 miliarde de lei.
În data de 28 februarie 2022, Hidroelectria publică bilanțul pe 2021.
BVB are o capitalizare de 50 de miliarde de dolari, fiind una dintre cele mai mici din regiune.