x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Birourile şi centrele logistice au atras investiţii de peste 600 mil. euro în 2021

Birourile şi centrele logistice au atras investiţii de peste 600 mil. euro în 2021

08 Noi 2021   •   10:40
Birourile şi centrele logistice au atras investiţii de peste 600 mil. euro în 2021

Valoarea totală a investiţiilor imobiliare a depăşit 540 mil. euro în România în primele nouă luni din 2021, aproape jumătate din suma tranzacţionată fiind înregistrată în trimestrul al treilea al anului, potrivit datelor Colliers România.

Piaţa de investiţii a scăzut în ansamblu, raportat la tranzacţiile imobiliare de 820 mil. euro încheiate în aceeaşi perioadă din 2020, şi se simte o contracţie a randamentelor in­ves­tiţionale pentru activele industriale şi de birouri de clasa A.

În prezent randamentele investiţionale sunt de 6,75% pentru birouri şi retail şi 7,75% pentru proiectele logistice şi industriale.

Cea mai mare tranzacţie din acest an ră­mâ­ne vânzarea birourilor Hermes Business Campus către Adventum cu 150 mil. euro, ur­mată de tranzacţia dintre Skanska şi S Immo în valoare de 97 mil. euro.

Pe sectorul industrial CTP, cel mai mare dezvoltator şi proprietar de centre logistice de pe piaţa locală, a cumpărat de la Zacaria un portofoliu de depozite de 110.000 de metri pătraţi, din mai multe oraşe, pentru 60 de milioane de euro, iar Fortress, un fond de in­vestiţii sud-african, şi-a făcut intrarea pe pia­ţa locală de logistică prin achiziţionarea no­u­lui proiect ELI Park 1 de lângă Bucureşti (50.000 de metri pătraţi) de la Element Industrial/Pavăl Holding, într-o tranzacţie de aproximativ 30 de milioane de euro.

„Două noi tranzacţii industriale şi logis­ti­ce au dus totalul investiţiilor industria­le din acest an la peste 150 de milioane de euro, re­prezentând aproape 30% din volumul total, un salt semnificativ de la 80 de milioane de euro pentru tot anul 2020 şi de aproape

60 de milioane de euro în 2019 şi 2018. Cum acest sector va înregistra tranzacţii de peste 200 de milioane de euro până la finalul anului, 2021 va fi unul din cei mai buni ani din istorie din prisma ponderii industrialului în total activitate, iar randamentele pentru astfel de active probabil se vor comprima şi în România“, explică Robert Miklo, head of capital markets la Colliers.

La nivelul Europei Centrale şi de Est (CEE), consultanţii Colliers estimează că vo­lumul investiţiilor imobiliare va creşte şi va atinge niveluri similare cu 2020, de aproxi­mativ 10 mld. euro până la sfârşitul lui 2021. Estimarea preliminară pentru Europa, Estul Mijlociu şi Africa (EMEA) era de scădere anuală a volumelor cu aproximativ 32% în primele 9 luni ale anului, o scădere si­mi­lară cu cea înregistrată în România. Locaţiile centrale din capitale rămân princi­pa­la ţintă a investitorilor în cele mai mari eco­nomii europene, în special în sectorul birourilor, dar şi oraşele de rangul doi atrag atenţia.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: birouri